10 culturi agricole profitabile pentru suprafețe mici în anul 2023

42

Datorită condițiilor de pe piața românească actuală, micii producători și, într-o oarecare măsură, și cei cu operațiuni de dimensiuni mijlocii, caută oportunități de afaceri în agricultură și culturi care să aibă succes pe piață, să obțină un preț bun și să le asigure profit chiar și din suprafețe mici.

O astfel de alegere trebuie să ia în considerare o serie de aspecte: investiția inițială, resursele deja existente, experiența cultivatorului cu acel tip de culturi, oportunități și strategia de marketing pentru valorificarea produselor obținute. De asemenea, trebuie luată decizia dacă se va merge pe o cultură profitabilă realizată cu tehnologii convenționale, sau dacă va opta pentru o cultură bio, cu prețuri mai bune, dar și cu riscuri mai mari.

Iată cele zece culturi câștigătoare pentru acest an:

Roșiile. La ora actuală, roșiile sunt considerate drept cea mai profitabilă cultură agricolă din România, fiind apreciate atât roșiile crescute în medii controlate – sere, solarii etc. – cât și cele „de grădină”, crescute cu tehnologie bio sau într-o oarecare măsură bio.

Tendințele anului 2023 conduc spre roșii cu aspect inedit, crescute cu tehnologii fără chimicale. Cele mai vândute tipuri sunt roșiile roz, roșiile crețe și roșiile de calibru mic – prunișoare, cherry. Aspectele de luat în calcul țin de locul de vânzare, în sensul modului de ambalare și rezistența lor după recoltare.

De asemenea, se mențin în preferințe soiurile românești cu gustul specific, bogat, roșii căutate de toată lumea.

Șofranul. Culturile de șofran sunt din ce în ce mai căutate și mai profitabile, fiind încă puțin exploatate, dar care iau amploare din ce în ce mai mult, în concordanță cu creșterea cererii mondiale pentru acest produs. Produsele culturilor de șofran din țara noastră se vând în special pentru export.

Cireșele. În continuare una dintre cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici, cireșele au avantaje majore de investiții datorită cererii mari pe piață și a prețurilor avantajoase. În termen de investiții, suma minimă pentru demararea unei astfel de culturi este în jur de 20.000 euro (cu tot cu sistemul de irigații) pentru o plantație intensivă. Se pot obține 30-35 tone de pe an, care vândute la un preț de 5 lei în medie pe kilogram, reiese un profit de 150.000 – 175.000 lei pe an, adică pe la 30.000 – 36.000 euro pe an.

Căpșunile. Printre produsele preferate de români, pe piața căpșunilor există atât cerere, cât și preț bun. Provocările țin mai degrabă de alegerea unui soi care să răspundă cel mai bine cererii, care actualmente tinde spre căpșunile medii și mari, cu parfum și gust intens. Trebuie și aici să se ia în calcul modul de ambalare și de timpul de staționare pe tarabă.

Lavanda. O apariție exotică în agricultura românească, lavanda, alături de alte culturi de nișă, câștigă din ce în ce mai mult teren la noi. Cultura de lavandă are marele avantaj că se poate cultiva pe suprafețe mici și nu necesită lucrări complicate de îngrijire. Productivitatea, precum și durata de viață a plantației, depind mult de modul de tundere corect a tufelor și de rezolvarea problemei buruienilor și a secetei, principalii dușmani ai lavandei.

Profitul unei plantații de lavandă crește dacă cultivatorul este și apicultor, deoarece mierea de lavandă este deosebită și foarte apreciată pe piață.

Zmeura. Printre fructele de pădure, zmeura aduce cele mai mari profituri pentru suprafețe mici, și aceasta și datorită soiurilor noi, apărute pe piață, mai rezistente, mai aspectuoase, mai productive, și unele chiar cu aspect exotic (zmeura galbenă și cea neagră).

Salata. Cea mai profitabilă cultură de solar pentru sezonul rece, salata are avantajul mare al tehnologiei nepretențioase necesare cultivării ei, dar și marele dușman al perisabilității accentuate. Acest din urmă aspect impune o organizare riguroasă a programului de livrare și comercializare. Salata crește repede, cu o perioadă de vegetație de 45-50 de zile, și este rezistentă la frig. În plus, au apărut specii noi care îmbogățesc portofoliul cultivatorilor de salată: salata creață, rucola, iceberg, precum și valeriana și baby spanac.

Alunul. Printre cele mai profitabile culturi pentru suprafețe mici, alunul poate aduce un profit la hectar de cca. 8000 de euro la o investiție inițială de 4.200 euro pentru soiurile italienești, preferate pentru modul ușor de valorificat în țară și la export.

Nucul. De asemenea o investiție profitabilă, nucul nu necesită foarte multe îngrijiri, doar câteva pe an, principalul pericol fiind seceta, ceea ce impune cultivatorilor să ia în calcul investirea într-un un sistem de irigații. La schema de plantare se ia în calcul dimensiunea coroanei la care ajunge nucul la maturitate. Materialul de sădire costă aproximativ 2000 euro ca investiție, și se poate ajunge la un profit estimat de 10.000 de euro pe an.

Gălbenelele. Chiar și pentru cei cu mai puțină experiență în agricultură, culturile de gălbenele pe suprafețe mici sunt în prezent foarte profitabile. Gălbenelele sunt plante medicinale din care se pot obține multe tipuri de produse, de la ceaiuri și siropuri până la produse cosmetice.