Admiterea la liceu, din nou prin examen? În clasa a VIII-a se va susține atât Evaluarea Națională, cât și examen de admitere la unele licee

7

Examenul de admitere la liceu va reveni ca probă pentru intrarea la anumite licee, unde este concurență. Evaluarea Națională rămâne obligatorie, însă candidații de clasa a VIII-a care vor să intre la un astfel de liceu vor da și un alt examen de admitere. Acesta se organizează de către liceul în cauză, la cel mult două probe de profil. De exemplu, pentru a intra la un profil de matematică-informatică la un liceu unde sunt mai mulți candidați pe un loc, un elev ar putea da examen și la informatică. După cum aflăm din surse oficiale, acest examen este prevăzut în noile legi ale educației.

Ideea unui examen propriu de admitere nu este nouă, ea a fost prima dată adusă în discuție de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Varianta Cîmpeanu avea în vedere doar colegiile naționale, și a fost prost primită în spațiul public, unele dintre vocile critice argumentând că ar încuraja și mai mult industria meditațiilor, încă din clasele primare.

Posibilitatea acestui tip de examen a apărut acum în noul proiect al Legii învățământului preuniversitar, refăcut de Ligia Deca, care propune ca orice liceu care are concurență să poată organiza propria admitere, cu probe la nu mai mult de două materii pe profil.

Spre exemplu, cei care ar dori să candideze la științe sociale ar putea da examen și la istorie, sau pentru profilul de științele naturii s-ar da examen și la chimie și biologie. De asemenea, elevii care vor să meargă la mate-info ar putea fi nevoiți să dea și un examen de informatică.

Liceele aflate în situația aceasta ar avea destul de multă libertate în a-și organiza propria admitere. Este însă obligatoriu să-și anunțe intenția de a organiza un astfel de examen, precum și materiile respective pentru fiecare profil vizat (maxim două materii), cu un an înainte. Altfel, fiecare unitate de învățământ va decide criteriile de admitere, ba chiar și proporția în care media obținută de elev la Evaluarea Națională va fi, și dacă va fi, luată în considerare.

Liceele nu vor avea dreptul de a elabora propriile subiecte pentru examenul propriu. Acestea vor fi dezvoltate, pentru fiecare disciplină, de către Centrul Național de Evaluare și vor fi aceleași pentru toate liceele, de la colegiile de top până la liceele rurale.

Repartizarea computerizată va avea loc abia după Evaluarea Națională și după aceste examene proprii stabilite de liceele cu concurență. Însă, dacă un liceu a organizat examen de admitere și locurile sale nu s-au ocupat, acesta nu va mai avea dreptul de a organiza examen propriu în următorul an.

Proiectul de lege pentru Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului universitar, reelaborat în mandatul ministrului Ligia Deca, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliției. Dacă aceste noi legi ale învățământului vor fi adoptate în acest an, atunci 2028 ar putea fi primul an în care vom avea examen de admitere la unele licee.