Albinele și matematica. Un studiu a arătat că ele știu să „numere” de la stânga la dreapta

10

Un studiu recent efectuat pe albine arată că micile creaturi inteligente pot număra, și mai important, modul lor de a vizualiza cantităţile este crescător de la stânga la dreapta. Rezultatul acestui experiment vine să întărească ipoteza existenței unui mecanism încă nu pe deplin clarificat și încă în dezbatere – linia numerică mentală la oameni.

Ce este linia numerică mentală? Este capacitatea pe care o are omul, încă de dinainte să înveţe să numere, de a ordona mental mărimi de la mic la mare, mergând de obicei de la stânga la dreapta. Însă această ordine progresează invers, de la dreapta la stânga, în culturile care folosesc scrierea de la dreapta la stânga, cum este grafia arabă. Prin urmare, „subiectul rămâne dezbătut între cei care cred că linia numerică mentală are un caracter înnăscut şi cei care spun că ea este culturală”, declară Martin Giurfa, profesor la Centrul de cercetări despre cunoaşterea animală din cadrul Universităţii Toulouse III – Paul Sabatier.

Totuși, cercetările recente efectuate pe primate și chiar pe nou-născuți au dovedit existența acestui mecanism încă de la naștere și, mai mult, manifestarea sa de la stânga la dreapta, după cum demonstrează studiul publicat în octombrie în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite.

Aceste constatări sunt susținute în plus de studiul coordonat de echipa profesorului Giurfa, care dovedește existența unui mecanism identic la albine, care sunt o specie emblematică pentru nevertebrate. „Am arătat deja că albinele sunt capabile să numere, cel puţin până la cinci” şi că informația este tratată diferit în cele două emisfere cerebrale ale lor, aflăm de la profesorul Giurfa. Diferenţierea de tratare a informaţiei între cele două emisfere cerebrale, prezentă şi la om, este „unul dintre motivele invocate pentru existenţa liniei mentale numerice”.

Albina, lada și peretele despărțitor

Întrebarea care a stat la baza cercetării a fost dacă creierul albinelor „aliniază numerele la fel cum fac oamenii”. Mai precis, „dacă eu folosesc numărul «unu» ca referinţă, atunci «trei» se află la dreapta mea, dar dacă folosesc «cinci» ca referinţă, atunci «trei» se află la stânga mea”. Experimentul, conceput de profesorul francez împreună cu Catherine Thevenot de la Universitatea din Laussanne şi cu Rosa Rugani de la Universitatea din Padova, folosește o ladă al cărei interior este divizat printr-un perete despărţitor.

Albina intră în ladă și, după ce a trecut de peretele despărțitor, este obișnuită să găsească în compartiment o singură etichetă pe care figurează de fiecare dată acelaşi număr de figuri, însă variind la întâmplare în ceea ce privește aspectul. De exemplu: unul, trei sau cinci cercuri, pătrate sau triunghiuri. Drept recompensă, albina primește o picătură de soluție de soluţie cu zahăr eliberată dintr-o mică pipetă plasată în centrul etichetei, dar numai după ce ele ating ţinta.

Spre dreapta sau spre stânga?

Pasul următor al studiului, după ce albina se obişnuiește cu procedura, în peste 30 de vizite consecutive, este ca ea să ajungă apoi în faţa a două etichete identice, dar care prezintă un număr diferit de figuri decât eticheta folosită anterior în timpul antrenamentului. Etichetele sunt amplasate în spatele compartimentului, la stânga şi la dreapta, conținutul lor fiind ilustrat „în oglindă”. Adică, albinele antrenate să primească o recompensă vizualizând o etichetă cu trei figuri, vor vedea de această dată, de exemplu, două etichete identice pe care apare o singură figură.

„În general, ele fac alegerea cea bună în 80% din cazuri”, îndreptându-se spre figura din stânga, a explicat profesorul Giurfa, unu fiind mai mic decât trei. Dacă le sunt arătate două etichete fiecare cu câte cinci figuri, albinele se îndreaptă spre dreapta, pentru că cinci este mai mare decât trei.

Experimentul a fost aplicat cu rezultate identice atât pentru albinele antrenate anterior să vadă o singură figură, acestea mergând spre dreapta la vizualizarea unei etichete cu trei figuri (trei „vine după” unu), precum și celor care văzuseră o etichetă cu cinci figuri, acestea îndreptându-se mai degrabă spre stânga atunci când văd doar trei figuri, deoarece trei „vine înainte” de cinci). Aceasta arată că albinele ordonează bine numerele pe o linie numerică mentală, de la stânga la dreapta.

Cum se explică însă de ce anumiţi oameni nu manifestă acest mecanism? Profesorul Giurfa susține ideea conform căreia „această reprezentare a numerelor fiind înnăscută, cultura poate să o nuanţeze, sau chiar să o inverseze, sau dimpotrivă, să o accentueze”. În schimb, albinele vor urma, evident, ceea ce natura le dictează să facă.