Bateriile telefoanelor, din nou înlocuibile conform noilor norme propuse de UE

7

Printr-o nouă propunere legislativă, Uniunea Europeană (UE) încearcă să reglementeze problema bateriilor în general, referindu-se, pe lângă altele, și la bateriile pe care le folosesc dispozitivele portabile, în sensul că acestea vor putea din nou să fie înlocuite de către utilizatori.

Astfel, Parlamentul și Consiliul European au încheiat un acord interimar care are în vedere întregul ciclu de viață al bateriilor, de la extragerea materialelor până la eliminarea lor, cu scopul reducerii deșeurilor.

Astfel, dacă legea va fi adoptată, producătorii vor avea la dispoziție mai mult de 3 ani pentru a-și actualiza modul de producție astfel încât bateriile să fie ușor de îndepărtat și de înlocuit de către consumatori. Pentru unele modele de smartphone (de exemplu cele pliabile), un design care să permită un acces facil la baterie poate fi o provocare!

Un alt scop avut în vedere de acest acord provizoriu este ca utilizatorii să aibă acces la mai multe informații despre produse prin intermediul etichetelor și al codurilor QR, din care să reiasă capacitatea, performanța, durabilitatea și compoziția chimică, precum și modul de reciclare.

La originea acestei inițiative stau preocupările tot mai intense pentru un mediu curat. Legea stabilește niveluri minime de materiale reciclate pentru crearea de baterii noi: 85% plumb, 16% cobalt, 6% nichel, 6% litiu.

Bateriile vechi vor trebui colectate până în 2023, cel puțin în proporție de 45%, apoi 63% până în 2027 și 73% până în 2030 pentru bateriile portabile. În cazul bateriilor LMT, procentajele propuse sunt de 51% până în 2028 și 61% până în 2031. Toate aceste baterii trebuie colectate fără costuri pentru consumatori, indiferent de marcă, origine și stare.

În plus, UE va impune producătorilor implementarea unei politici de diligență pentru a combate riscurile „sociale și de mediu” legate de prelucrarea, comercializarea și aprovizionarea materiilor prime și materialelor prime secundare.

Această nouă propunere legislativă se va aplica bateriilor SLI, laptopurilor, dar și bateriilor pentru vehicule utilitare ușoare, vehicule electrice și chiar bateriilor industriale.