Câteva reguli nescrise ale conduitei la teatru, pentru o experiență de spectacol reușită

15

Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face! O regulă simplă de la care derivă un număr de legi nescrise ale comportamentului la evenimente culturale. Nimeni nu dorește să deranjeze sau să intre în situații stânjenitoare, așadar ar fi bine să aflăm care sunt regulile de conduită cel mai des încălcate la teatru.

Codul vestimentar nu impune, în general, obligativitatea rochiilor de ocazie sau smoking-ului, dar dacă vrem să nu fim în disonanță cu cei din jur, trebuie să ținem cont ca ținuta noastră să fie stilată și de bun-gust. Cu totul altceva este cazul în care organizatorii au indicat un cod vestimentar special, acesta trebuie respectat întocmai.

O lege nescrisă a vestimentației în sala de spectacole spune ca doamnele să evite coafurile înalte sau pălăriile, care ar putea împiedica spectatorii din spate să vadă scena.

Tot pentru a nu deranja persoanele care stau în apropiere, femeile, dar și bărbații, ar trebui să folosească parfumul sau apa de toaletă cu moderație. Mirosurile puternice pot fi neplăcute pentru cei din jur, și chiar le pot provoca alergii.

Nu se recomandă să veniți în ultima clipă. Puteți deranja, și pe lângă aceasta riscați să nu aveți voie să intrați în sală. Este bine să veniți cu cel puțin 20 de minute înainte de începerea spectacolului pentru a avea timp să lăsați haina la garderobă și pentru a vă căuta locul în sală.

Îmbrăcămintea exterioară, pălăriile, umbrelele trebuie lăsate în vestiar, nu luate în sala de spectacol. Ele ocupă loc, împiedică alte persoane să treacă printre scaune și în general creează disconfort. Mai ales dacă locurile dumneavoastră sunt în mijlocul rândului, probabil alți spectatori vor trece prin fața dumneavoastră, și în acest caz conduita recomandată este să vă ridicați pentru a lăsa vecinii să treacă. Nu este politicos să stați nemișcat, încercând să vă strângeți genunchii. La rândul dumneavoastră, treceți cu fața pe lângă spectatorii așezați.

O situație des întâlnită este când găsiți scaunele dumneavoastră deja ocupate de alți spectatori care consideră că sunt locurile lor. Este bine să verificați mai întâi ce scrie pe bilet, poate dumneavoastră sunteți cel care a greșit. Dacă nu, este inacceptabil să faceți scandal. Persoanele care v-au ocupat locurile le vor elibera cu siguranță imediat ce le veți arăta biletele și îi veți ruga politicos să se ridice. Mai mult, este inadmisibil să ocupați locurile altora, chiar dacă au rămas libere. Spectatorii pot apărea în ultimul moment.

În timpul spectacolului păstrați-vă mâinile și picioarele lângă corp. Încercați să păstrați o distanță confortabilă față de vecini, fără să vă sprijiniți de aceștia. De asemenea, ambele mâini puse pe cotierele fotoliului este un gest foarte nepoliticos care aproape sigur va deranja vecinii. Nici de spătarul scaunului din față nu este frumos să vă sprijiniți. Veți obstrucționa vederea vecinilor dumneavoastră.

În sala de spectacole poate fi cald, dar nu trebuie să utilizați programul pe post de evantai. Mișcarea sa fluturată poate distrage atenția publicului de la scenă.

Există spectatori care aplaudă atunci când un actor sau o actriță celebră apare pe scenă. Este un lucru lipsit de respect față de ceilalți actori. Mai mult, aplaudatul puternic poate acoperi replicile actorilor. Cel mai potrivit este să le mulțumim cu aplauze tuturor actorilor după încheierea spectacolului.

Teatrul poate fi un loc potrivit până o întâlnire, însă este nerecomandat să vă îmbrățișați sau să vă arătați în public afecțiunea unul față de celălalt. Manifestări de acest fel pot fi stânjenitoare pentru alți spectatori.

Pe bariera balconului nu se pun obiecte personale, din rațiuni logice, deoarece aceste obiecte ar putea cădea peste spectatori. Conform regulilor de conduită, telefonul, geanta, binoclul și chiar programul trebuie să fie pe brațe.

De asemenea, este destul de nepoliticos să discutați în timpul spectacolului despre interpretarea actorilor sau despre scenariul piesei. Este mai bine să așteptați pauza ori sfârșitul spectacolului pentru a schimba impresii. De asemenea, este descurajată divulgarea de detalii în cazul în care cunoașteți deja piesa. Puteți strica experiența și surpriza acțiunii pentru vecinii care urmăresc spectacolul pentru prima dată.

O problemă spinoasă este smartphone-ul. Nu este suficient ca acesta să fie setat pe modul vibrație, deoarece acesta poate deranja publicul, iar lumina de la ecran se va observa chiar și din balcon. Prin urmare, înainte de începerea spectacolului, telefonul trebuie oprit complet.

Oferirea florilor, un gest atât de frumos de apreciere, poate să se transforme cu ușurință într-o gafă. Aruncarea florilor pe scenă în timpul unui spectacol este o idee discutabilă, mai ales că acest lucru îi poate deranja pe actori. Recomandarea este să oferiți flori după spectacol, sau să le dați angajaților de la teatru care le vor transmite actorului, actriței care v-a impresionat.

Este extrem de nepoliticos să părăsiți sala înainte de căderea cortinei. Conform regulilor de conduită abia după aceea puteți merge la garderobă.