Ce obiecte e bine să avem în mașină? Ele pot fi salvatoare în anumite situații

3

În ziua de azi, mulți oameni petrec foarte mult timp în mașină. Fie că șofează sau sunt pasageri, pentru o parte dintre noi a deține o mașină este ca și când ai avea o a doua casă. Există chiar posibilitatea de a dormi în mașină atunci când parcurg un drum foarte lung. În aceste condiții, o serie de obiecte pe care le putem avea cu noi în mașină tot timpul se pot dovedi foarte de ajutor, în cazul unui accident, unei pene sau pur și simplu pentru a spori confortul de folosire a mașinii

Mai jos sunt enumerate o serie de obiecte pe care orice șofer responsabil trebuie să le aibă în mașina sa.

Cabluri

În general, bateriile auto au în prezent o durată de viață destul de lungă, însă în anumite condiții de folosire sau de temperatură le pot afecta. E de ajuns, de exemplu, ca luminile mașinii să rămână pornite pe parcursul întregii nopți, și în mod sigur bateria va fi epuizata a doua zi.

De aceea este bine să te asiguri că ai în permanență un set de cabluri în mașină, cu care poate orice șofer amabil „să-ți dea curent” cât să pornești mașina. În acest caz, o pornire prin salt poate face mașina să funcționeze, însă doar pentru puțin timp. Recomandabilă este o testare a bateriei mașinii într-un centru de reparații auto, unde poți fi de asemenea informat dacă există posibilitatea ca bateria să fie reparată, sau înlocuită.

Trusă de prim-ajutor

Nu mai este nevoie să se detalieze motivul pentru care trebuie să deținem în permanență o trusă de prim-ajutor în mașina noastră. Pe lângă faptul că accidentele se pot petrece oricând, în trusa de prim-ajutor se găsesc soluții și pentru alte mici urgențe și vătămări care nu sunt cauzate neapărat prin accident rutier. Nu mai menționăm faptul că trusa de prim-ajutor este oricum obligatorie, așa că orice șofer trebuie să își asume această responsabilitate.

Roata de rezervă 

Pana, un incident destul de frecvent, poate pune probleme serioase și ne poate curma un drum în orice loc, în oraș sau, la fel de bine, în câmp sau în pădure. Mai ales în țări care nu au o infrastructură prea bună, șoferii se pot confrunta frecvent cu probleme. Mașinile au un loc special, în zona portbagajului, în general, unde se găsește a cincea roată. Unii șoferi o îndepărtează din mașină, pentru a câștiga spațiu sau a reduce greutatea mașinii, însă în cazul unei pene, roata de rezervă te poate ajuta să ajungi până la cel mai apropiat service auto.

Lanternă

Este bine să ai mereu în mașină o lanternă, indiferent dacă circuli pe timp de noapte sau nu. Nu poți știi niciodată când vei avea nevoie de ea, de exemplu în cazul în care vrei să afli ce se întâmplă sub vehicul, sau între piesele motorului. Și asta doar în ceea ce privește mașina, însă evident lanterna se poate dovedi folositoare și în alte situații neprevăzute.

Ochelari de soare

Multe accidente rutiere sunt provocate de faptul că șoferii nu au avut posibilitatea să observe anumite obstacole la timp, orbiți fiind din cauza soarelui. Așadar, este absolut necesar să purtăm o pereche de ochelari de soare în mașină tot timpul, mai ales că nu sunt voluminoși. Ei trebuie aleși în așa fel încât să poți vedea clar cu ei, și te vor ajuta mereu să nu fii deranjat de razele solare.

Încărcător pentru telefonul mobil

Mobilul este un dispozitiv nespus de util, mai ales când șofezi. De exemplu, te poate ajuta să știi pe ce traseu mergi. În condiții de semnal prost sau la folosirea unor aplicații de navigare, telefonul mobil se poate descărca rapid, iar pentru asta, vei avea nevoie de un încărcător pentru telefonul mobil. Nu uita însă că utilizarea telefonului mobil nu e permisă în timpul condusului.

Îmbrăcămintea la volan, ultima noastră grijă, dar oare e bine?

Cei mai mulți șoferi nu acordă importanță ținutei lor atunci când conduc, deși aceasta poate fi foarte importantă. Majoritatea oamenilor se pregătesc pentru activitățile ce urmează să le desfășoare. Însă condusul în sine are rigorile lui, și, de exemplu, este bine să nu te urci niciodată la volan fără pantofi. Nu este deloc sigur să purtăm șlapi sau sandale, deoarece poți risca să îți prinzi degetele între pedale și să provoci un accident fatal în trafic. De asemenea, tocurile înalte sau bocancii ne pot modifica percepția la apăsarea pedalelor, și pot conduce la accidente. Este bine să avem în mașină o pereche de teniși care nu au talpa nici prea groasă, dar nici prea subțire, permițându-ți să te miști în siguranță.

Nici hainele pe care le purtăm atunci când conducem nu trebuie să ne provoace disconfort. Alege ținutele potrivite pentru temperatura și ocazia în care conduci, și de asemenea, nu uita să porți cu tine obiectele menționate mai sus, care te pot scăpa de multe situații neplăcute din trafic.