Ce rol are coada câinelui, în comparație cu alte animale. Cercetătorii au descoperit la ce le este câinilor de folos coada

13

În urma cercetărilor desfășurate de-a lungul a mai multe decade, oamenii de știință au demonstrat că cel mai bun prieten al omului folosește coada pentru comunicare. În cazul altor animale, coada îl ajută pe posesorul ei la executarea anumitor mișcări, la menținerea echilibrului, la înot etc.

Astfel, coada poate juca un rol important în realizarea unor mișcări de redresare în aer, atunci când cad de la înălțime. Este cazul veverițelor, șopârlelor și al altor animale care își petrec o parte din timp în copaci sau cățărate la înălțime.

S-ar crede că și pisicile au nevoie de coadă pentru redresare, însă ele își pot repoziționa corpul în aer, pregătit pentru aterizare, și fără ajutorul cozii. În schimb, coada le poate folosi pentru echilibru și ca o contragreutate la executarea unor mișcări specifice vânătorii în sălbăticie, cum ar fi virajele bruște în unghi strâns.

Se cunosc, de asemenea, multe exemple de animale care folosesc coada pentru a alunga vizitatorii nedoriți, de exemplu muștele.

Astfel, o echipă internațională de cercetători condusă de Dr. Ardian Jusufi, cercetător în cadrul institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Stuttgart și care studiază locomoția animalelor, au dezvoltat un sistem matematic cu ajutorul căruia au verificat ce se întâmplă cu un câine când acesta sare în aer, modul cum își răsucește și rotește torsul și își mișcă coada și picioarele și efectul acestor mișcări.

În urma studiilor, cercetătorul a publicat un pre-print cu titlul: „Tail wags the dog is unsupported by biochemical modelling of Canidae tails use during terrestrial motion.” Studiul, care nu a fost revizuit de către alți cercetători, arată faptul că mișcările cozii unui câine în timpul saltului făcut în aer de acestea nu a făcut aproape nicio diferență în ceea ce privește traiectoria saltului. Astfel, s-a constatat că mișcarea cozii la mijlocul săriturii a modificat doar cu un grad traiectul câinelui.

Raportat la întreaga familie de canide, „se pare că impactul inerțial pe care mișcarea cozii îl are asupra manevrelor complexe, cum ar fi săritura, are un efect redus, sau chiar inexistent”, declară autorii studiului. Ei adaugă că impactul mișcării cozii în timpul săriturii este foarte mic și deplasează cu foarte puțin centrul de greutate, toate sub un grad, și aceasta la toate speciile de câini.

„Credem că acest lucru implică faptul că patrupezii își folosesc coada pentru alte scopuri, cum ar fi comunicarea sau controlul dăunătorilor, dar nu pentru agilitate și manevre”, au mai arătat cercetătorii.

Cercetările anterioare demonstraseră modul în care câinii își folosesc coada pentru a comunica o serie întreagă de mesaje, de la dominanță și prietenie, până la frică, bucurie și liniștire. O coadă ridicată ne arată că animalul are încredere, sau dorește să se joace. O coadă țeapănă, în schimb, vorbește despre anxietate, despre faptul că animalul se simte amenințat. Un câine care-și ține coada între picioare este speriat, iar mișcarea liberă și vioaie a cozii arată prietenie.

Deși și la alte animale, poziția și modul de folosire a cozii indică stări psihice ale acestora, dar ajută și la dinamica fizică a posesorului ei, se pare că la câine coada este utilă doar pentru comunicare.