Codul Morse și tragedia care se află la originea inventării lui

5

„Trei puncte, trei linii, trei puncte”. Cu toții știm că aceasta înseamnă „SOS” în codul Morse. La vremea sa, acest cod a fost o invenție revoluționară care a schimbat modul de comunicare la distanță și a constituit punctul de plecare în crearea unei tehnologii pe care noi o considerăm obișnuită astăzi. Însă puțini știu că ceea ce l-a determinat pe Samuel Morse să creeze faimosul său cod a fost o tragedie.

Samuel F. B. Morse a fost un om instruit, un artist de talent și un inventator ingenios. După terminarea Academiei Phillips din Andover, Massachusetts, Samuel Morse a frecventat Universitatea Yale unde a studiat filozofia religioasă, matematica și știința, și a mers la prelegeri despre electricitate. Însă a fost o tragedie personală cea care l-a îndemnat să se gândească la faimosul cod care îi poartă numele.

Astfel, pe la începutul anului 1825, Morse trăia în Washington D.C., unde încerca să-și câștige traiul fiind pictor ambulant. Deși era un pictor bun, arta sa nu prea reușea să-i asigure traiul lui și familiei lui. Atunci s-a ivit ceea ce părea o mare șansă pentru el, și anume să-l picteze pe Marchizul de Lafayette, principalul susținător francez al Revoluției Americane. Lucrarea urma să-i aducă 1000 de dolari, însă trebuia să călătorească la Washington pentru aceasta.

Și-a lăsat soția acasă, în New Haven, Connecticut, la o distanță de patru zile de Washington. Soția sa, Lucreția, care era însărcinată cu al treilea copil și nu mai avea mult până să nască. „Abia aștept să primesc vești de la tine”, i-a scris Morse, din Washington, Lucreției.

Însă veștile care au sosit nu erau cele pe care le aștepta. O scrisoare primită de la tatăl său îl anunța o mare tragedie: „Inima mea este îndurerată și profund întristată, pentru că îți anunț moartea subită și neașteptată a soției tale dragi și iubite.” Lucreția murise în urmă cu câteva zile, după toate aparențele în urma unui atac de cord, în timp ce se refăcea după naștere. Morse s-a grăbit să se întoarcă la familia sa, dar când a reușit să ajungă, soția sa era deja îngropată.

Aceste întârzieri în comunicare l-au determinat pe Morse să dorească o îmbunătățire a telegrafiei, care exista deja în acele timpuri, în special în Europa. Aparatele de telegraf însă nu erau performante, aveau prea multe fire și nu puteau transmite prea departe semnale complexe. Astfel Morse a început lucrul la construirea unei mașini electromagnetice, care să răspundă la un curent electric transmis prin fire.

Primul test de transmitere a unui mesaj pe distanțe lungi a avut loc pe 24 mai 1844. Samuel Morse, de față cu un număr de oficiali guvernamentali, din Washington D.C., a trimis un mesaj în Baltimore, aflat la aproape 70 de kilometri distanță. Unul dintre cei care se aflau de față a oferit o propoziție: „Ce a făcut Dumnezeu?”. Cuvintele sale au călătorit pe toată această distanță și au fost înregistrate pe o bandă de hârtie.

Cu această invenție, comunicațiile aveau să fie pentru totdeauna schimbate. Afacerile și ideea de știri aveau să cunoască un nou curs, lumea avea să se accelereze, comerțul și războiul urmau să se desfășoare altfel, navele aveau să își poată transmite altfel mesaje între ele și întreaga tehnologie a comunicațiilor făcea un mare pas înainte.