Comunitatea românilor din Italia dorește să fie recunoscută oficial ca minoritate națională în această țară

10

Românii din Italia ar putea deveni minoritate națională recunoscută oficial în peninsulă. Inițiativa aparține unuia dintre românii stabiliți în Italia, Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato. El intenționează să lanseze un demers pentru modificarea legii italiene din care face parte „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”.

Inițiativa românului are în vedere modificarea „unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conține «Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice». Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități, între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei, după cea italiană”, aflăm dintr-un comunicat al vicepreședintelui Consiliului Local din Prato.

Primul pas al acestei inițiative este demararea, în acest an, a unei campanii desfășurate pe tot teritoriul peninsulei, campanie „prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia”.

Minoritățile lingvistico-istorice recunoscute și proiectele dedicate acestora beneficiază anual din partea statului italian de alocări de sume între 5 și 10 milioane de euro. Anul trecut, guvernul Italiei a acordat 6 milioane de euro pentru aceste proiecte, se mai precizează în comunicat.

„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție e către statul italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi, ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a mai declarat Claudiu Stănășel.

Actualmente, numărul românilor carte trăiesc în Italia a depășit 1,2 milioane, adică aproape  un sfert din totalul străinilor rezidenți în această țară.