Crăciunul, la noi și la alții. Tradiții ciudate din lume legate de sărbătorile de iarnă

18

Ce înseamnă pentru tine Crăciunul? Oare, bradul împodobit cu luminițe? Sau poate sarmale și miros de cozonac în casă? Ori nașterea Mântuitorului, colinde și copii cântând la ușă? Crăciunul ne vorbește fiecăruia pe limba noastră, a tradițiilor și a obiceiurilor cu care am crescut și cu care am trăit și a simbolurilor cu care rezonăm. Dar oare semenii noștri din alte culturi cum înțeleg Crăciunul și Anul Nou, oare care este cheița care învârte rotițele bucuriei lor în această perioadă atât de strălucitoare?

Peste tot în lume se celebrează sărbătoarea creștină a nașterii Domnului, dar fiecare popor are propriile lui tradiții, unele dintre ele chiar pre-creștine, care vin să aducă condiment și culoare sărbătorii biblice și să așeze un zâmbet pe fețele tuturor, uneori în moduri care nu au nimic de-a face nici cu spiritul creștin, nici cu cel sărbătoresc.

Iată câteva dintre cele mai neobișnuite tradiții legate de sărbătorile de iarnă:

Italia: La Befana

Crăciunurile Italiei sunt sărbătorite cu „sprijinul” unei vrăjitoare amatoare de vin – și nu ne referim aici la mătușa alcoolică din ramura „imprevizibilă” a familiei. La douăzeci de zile după ajunul Crăciunului, în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), familiile din întreaga Italie lasă afară un pahar de vin și o farfurie de cârnăciori pentru „La Befana” (Baba Bobotează), care apare coborând pe horn călare pe mătură. Poveștile din folclor spun că bătrânica a ratat o invitație din partea celor trei Magi de a fi martoră la nașterea lui Iisus, și a fost atât de devastată de această pierdere încât, de atunci, își petrece fiecare Crăciun zburând prin țară în căutarea Pruncului Iisus (deși nu e sigur de ce crede ea că-L va găsi în Italia!), și dăruind daruri frumoase copiilor buni și cărbuni – celor obraznici.

Venezuela: În viteza patinelor

Las patinatas – patinajul – este o tradiție venezueleană relativ recentă, datând din anii ’50, conform căreia în perioada 16 – 24 decembrie oamenii participă la slujbele de dimineață și merg pe patine de acasă până la biserică. Bineînțeles, patine cu rotile, deoarece toate se petrec într-o țară tropicală. Din același motiv, ziua de Crăciun este petrecută în aer liber cu vecinii și prietenii, și toată lumea se dotează cu „material rulant”: patine cu rotile, skateboard-uri, biciclete, orice numai să aibă roți. După cum spune un localnic: „Ce mod mai bun de a folosi aceste cadouri decât să ieși pe stradă cu comunitatea ta la o petrecere în bloc?”. Las patinatas a devenit o tradiție atât de iubită, încât autoritățile au închis uneori oficial străzile pentru a nu strica petrecerea. Această sărbătoare a cunoscut însă un oarecare declin începând cu anii 2000, datorită tulburărilor politice și socioeconomice, penuriei de alimente și criminalității.

Catalonia: Bușteanul care se ușurează cadouri, caganerul și … treaba mare

Dintr-un motiv inexplicabil, în Catalonia (Spania) sunt ținute nu una, ci două tradiții care vin să adauge un „parfum” specific a de Crăciun, acestea având legătură cu … fecalele. Prima este caganer, care s-ar traduce prin „cel ce face treaba mare”. Este vorba despre o figurină reprezentând un țăran cu pantalonii în vine, ușurându-se. Figurina, purtând de obicei bereta roșie catalană, este ascunsă în scena sfântă a Nașterii Domnului, alături de figurinele care-i reprezintă pe Iisus, Iosif și Maria. Caganerul este o figură ascunsă, și totuși este întotdeauna căutată!

O a doua tradiție este „caga tió” sau bușteanul care se ușurează. Localnicii aduc un buștean în casă și-i desenează față de om, îl acoperă cu o pătură ca să-i fie cald și-l „îndoapă” cu nuci și dulciuri. În seara de Ajun, familia bate bușteanul cu bețe, ca să-l determine să se ușureze de cadouri. Chiar îi strigă în timp ce-l lovesc: „Te voi lovi până când o să faci pe tine!” Apoi copiii îngenunchează să se roage să primească cadouri, iar rudele se folosesc de această ocazie pentru a înghesui cadourile sub pătura bușteanului.

Ucraina: Bradul împodobit cu pânze de păianjen

Ucrainenii au o abordare insolită a decorațiunilor de Crăciun. În loc să împletească instalații cu luminițe, ei țes în brad pânze de păianjen și decorațiuni în formă de păianjen, denumite „pavuchky”. Totul pleacă de la o legendă care povestește că o văduvă săracă și copiii ei plantaseră și crescuseră un brad de Crăciun, dar nu-și puteau permite luminițe sau ghirlande. Mama a plâns întreaga noapte de Crăciun de supărare că nu putea oferi o bucurie copiilor ei, iar de dimineață, ce să vezi? Bradul era întrețesut cu nenumărate pânze de păianjen, care, luminate de soare, străluceau ca poleiala. Se pare că aceasta ar fi și originea betelii strălucitoare care se agață în brazii de Crăciun din toată lumea.

Portugalia: La masa de Crăciun se reunesc toți din familie, vii sau morți

În dimineața de Crăciun, în familiile din Portugalia, se organizează sărbătoarea anuală denumită „consoda”, unde nu doar membrii familiei vor lua masa tradițională, ci și cei urcați la cer. Membrii în viață ai familiei pun tacâmuri la masă și pentru membrii care au decedat (alminhas a penar- „sufletele morților”). O variație din anumite zone cere oamenilor să lase firimituri pe vatră pentru sufletele morților, un obicei derivat din practica străveche de a oferi mâncare celor duși dintre noi, în speranța de a primi în schimb o recoltă bogată.

Norvegia: Ascunde, mamă, mătura!

Norvegienii cred, sau se prefac a crede, că în noaptea de Ajun ies la plimbare vrăjitoare malefice, care fură mături ca să călărească pe ele. De aceea, în perioada Crăciunului, oamenii își ascund toate măturile din casă pentru a le feri de vrăjitoarele hoațe.

Germania: Krampus, capra-demon a Crăciunului

Krampus este o figură sinistră care bântuie Crăciunul oamenilor din Germania. Acest personaj, „jumătate capră, jumătate demon”, opus Moșului bun și generos, se spune că este fiul lui Hel, o zeiță nordică, și umbrește veselia sărbătorilor. Numele său este derivat din cuvântul german Krampen (gheară).

De altfel, în multe culturi europene se întâlnește un astfel de personaj. Anumite zone din Germania și Austria se tem de Krampus, în timp ce alte părți ale culturii germanice îl au pe Belsnickle și Knecht Ruprecht, bărbați cu barbă neagră care poartă bețe cu care bat copiii. În Franța îl găsim pe Hans Trapp și pe Père Fouettard.

Mexic: Ridichile sculptate

În fiecare an, în orașul Mexican Oaxaca, zilele de dinaintea Crăciunului sunt marcate de un eveniment cunoscut sub numele de Noaptea Ridichilor. În ciuda denumirii care ne-ar duce cu gândul la un film horror, este vorba doar de un concurs de sculptat legume. Rezultatele sunt de o creativitate ieșită din comun, de la scene ale nașterii Mântuitorului și până la monștri fantastici, toate fiind expuse în fața miilor de curioși care ies în oraș pentru a fi de față la această manifestare. Deși pare un lucru futil, ridichile respective sunt crescute special și „îngrășate” cu chimicale pentru a atinge dimensiuni impresionante, și totul doar pentru o expoziție de câteva ore, înainte ca legumele să se vestejească!

Țara Galilor: Mari Lwyd

Cultura galeză este străveche și impregnată de superstiții. Prin urmare nu este de mirare că locuitorii din sudul Țării Galilor se distrează defilând cu un cal „ne-mort” prin satele lor pentru a sărbători perioada cea mai veselă a anului. Într-un fel ciudat de a merge cu colindul care datează, probabil, din timpurile celților, oamenii „împodobesc” un par cu un cearșaf alb și cu un craniu de cal atașat, și ciocănesc la ușile vecinilor, bineînțeles pentru a-i speria de moarte! Cei care plimbă această efigie sinistră cântă apoi gazdelor care trebuie să ofere ceva de mâncare sau de băut, nu înainte de a cânta și ele la rândul lor. Cât despre semnificația denumirii „Mari Lwyd”, părerile sunt împărțite. Ar fi ori „Holy Mary” (Sfânta Maria), ori „Gray Mare” (Iapa cea Gri), dar indiferent de variantă, apariția unui astfel de personaj ne dă fiori pe șira spinării!

Iată, așadar, cum putem găsi unitate în diversitate, iată cum putem găsi sărbătoarea creștină a Crăciunului însoțită de atâtea obiceiuri ciudate și neortodoxe, iată cum putem găsi bucuria în atâtea moduri, în această minunată perioadă a anului!