Cum ne apărăm de câini? Aflăm de la un expert ce să facem, și ce să nu facem în caz de atac

11

„Ce putea să facă, dacă au atacat-o câinii?” Cazul alergătoarei ucise de câini în București nu este singular, au mai existat astfel de tragedii, iar incidente care nu au avut consecințe fatale, dar totuși grave, sunt nenumărate. Putea să facă sportiva ceva? Posibil, după cum aflăm de la experți.

Câinii sunt agresivi cu un motiv. Dresorii de animale ne arată că unii câini devin așa din cauza oamenilor, care i-au rănit și i-au bruscat. Un alt motiv pentru agresivitatea câinilor este teritoriul, pe care ei îl apără, considerând orice persoană care încalcă acest teritoriu drept un potențial pericol. De asemenea, în perioada de împerechere, ei își apără partenera, sau cățeaua care a devenit mamă își apără puii.

Ținta în mișcare este, iarăși, o sursă de incitare pentru câini. Alergătorii, bicicliștii, motocicliștii declanșează la câini instinctul de vânătoare. De aceea este bine să nu fugim niciodată de câinii agresivi.

Unul dintre cei mai cunoscuți dresori din lume, Cesar Millan, a explicat despre câini că „Ei latră pentru a-și apăra teritoriul, pentru a determina persoana respectivă să plece de pe teritoriul lor, iar dacă respectivul continuă să alerge, animalele consideră că lătratul a avut efect. Astfel, devin mai îndrăznețe, mai agresive și își vor urmări și ataca ținta. De aceea, cel mai important lucru este ca, atunci când suntem în preajma unor câini agresivi, să nu fugim niciodată“.

Așadar, nu fugim. Dar ce facem? Se pare că este foarte important să nu intrăm în panică. Trebuie evitat contactul vizual direct cu animalul. „Încearcă să stai ușor în lateral, nu te vei afla în totalitate în câmpul vizual al animalului. Odată ce ai reușit să rămâi calm, revendică-ți propriul teritoriu. Dacă ai cu tine o poșetă, un rucsac, o umbrelă, o sacoșă, un băț, pune obiectul în fața ta, între tine și câine, pentru a fi mai stăpân pe teritoriul tău. Limbajul corporal îi va transmite animalului mesajul: «Nu vreau spațiul tău, vreau doar acest spațiu în care mă aflu»“, ne sfătuiește expertul.

Dar dacă persoana în cauză nu are nimic la el, niciun obiect la îndemână? Este cazul multor alergători, care se antrenează doar în echipamentul de pe ei.

„Aceste persoane intră în categoria cu cel mai mare risc, deoarece pot fi atacați atât de rapid, încât nu vor avea nici cea mai mică șansă să reacționeze. Totuși, dacă reacționează rapid, este bine să dea câinelui ceva să muște: o mânecă de la tricou sau hanorac. Dacă animalul ia momeala, lasă-l să tragă, scoate ușor articolul de îmbrăcăminte și lasă-i-l, apoi pleacă din zonă. Faptul că a prins ceea ce el crede că este o bucată din tine îi poate distrage atenția suficient de mult pentru ca tu să pleci. Este o măsură bună de siguranță să ai un astfel de obiect vestimentar mereu asupra ta: o bluză sau un hanorac legat în jurul taliei. De asemenea, dacă te miști suficient de repede, te poți descălța și poți folosi și unul dintre pantofii de alergare pentru această manevră. Sau chiar o sticlă cu apă“, explică Cesar Millan.

Ca zone ale corpului pe care trebuie să le apărăm, cele mai importante sunt fața, gâtul și pieptul. De asemenea, degetele sunt vulnerabile, de aceea trebuie să ținem pumnii strânși. Dacă nu putem evita să fim mușcați, zonele cu cel mai mic grad de risc sunt antebrațele și gambele.

Trebuie evitată pe cât posibil o mușcătură de coapsă, unde se găsește artera femurală, una dintre cele mai mari din corp. O secționare a acesteia provoacă o sângerare atât de violentă, încât poate conduce la deces în câteva minute, cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani unui japonez ucis de câine în București.

„Dacă ești mușcat, rezistă instinctului de a retrage acea parte a corpului, deoarece câinele va continua să țină cu dinții și nu vei face altceva decât să contribui la sfâșierea cărnii. Dacă ai o mână liberă, trage-l de coadă“, a mai recomandat Cesar Millan.