Cum ne comportăm la restaurant ca să evităm situațiile stânjenitoare? Iată câteva reguli de conduită care ne vor ajuta să ne simțim confortabil

10

În așteptarea petrecerii de Revelion, când mulți dintre noi vom participa la mese festive și vom fi înconjurați de o grămadă de oameni, poate unii necunoscuți, cu siguranță că acest mic set de mai neobișnuite ne va fi de folos. Cu toții cunoaștem câteva dintre regulile de comportament la masă, dar niciodată câteva informații în plus nu strică, pentru a ne simți în largul nostru printre ceilalți meseni.

Salata se mănâncă doar cu furculița. Deși probabil vi s-a pus la dispoziție un tacâm complet care conține și cuțit, acesta din urmă nu trebuie folosit.

Cafeaua și ora. Cappuccino nu se comandă seara, fiind considerată o băutură de dimineață. Această regulă provine din Italia unde această băutură este considerată a fi prea calorică și prea „grea” pentru a fi servită după ora 11 dimineața. Comandați în schimb espresso sau americano.

Învârtirea farfuriei în timp ce mâncați este considerată o încălcare gravă a conduitei la masă. Este infinit preferabil să deplasați alimentele pe farfurie, folosindu-vă de tacâmuri.

Cuțitul și furculița. Doar 3 feluri de mâncare se consumă folosindu-se un cuțit și o furculiță. Acestea sunt carnea, legumele mari și brânzeturile tari. Preparatele din carne tocată se consumă doar folosindu-vă de o furculiță.

Scaunul. Ridicați-vă grațios de la masă. Este suficient să împingeți fără mișcări bruște scaunul înapoi în timp ce vă sprijiniți încheieturile pe masă. Scaunul nu se împinge cu mâinile, spun experții.

Nu se pot mânca frumos. Există anumite mâncăruri care, deși gustoase și populare, nu ar trebui să le comandați într-o împrejurare în care cuvântul de ordine este rafinament. Este vorba despre sandvișuri și despre burgeri. Va fi greu să le mâncați frumos fără să provocați momente jenante.

Fără noutăți.  Dacă sunteți la un eveniment important, în mod sigur acesta nu este cel mai bun moment pentru a experimenta mâncăruri pe care nu le-ați mai încercat.

Iată și câteva specialități și „chichița” fiecăreia.

Sushi. Procedeul pentru a înmuia corect sushi în sosul de soia, înmuiați doar peștele. Orezul este deja preparat cu oțet special și nu necesită aditivi.

Macarons. Fursecurile cu migdale, dintre care fac parte și Macarons, sunt dulciuri care nu se mănâncă niciodată cu furculița și cuțitul. Ele se vor lua cu mâna și se vor mușca, și nu se vor folosi tacâmuri.

Stridii. Carnea stridiei nu se înțeapă cu furculița. Putem folosi acest tacâm doar pentru a separa carnea de stridie. Se apucă furculița cu mâna dreaptă și doar separăm carnea de cochilie, se soarbe conținutul și, după aceea, cochilia este întoarsă.

Mierea. Este preferabil să folosiți lingura pentru miere în loc de linguriță. Iată cum manevrăm corect o astfel de lingură. Mai întâi o scufundăm în miere, apoi o rotim încet, după care o lăsăm în poziție orizontală ca să se scurgă.

Băuturi fierbinți. Nu beți din ceașcă imediat după ce a fost adusă, riscați să vă frigeți. În schimb, dacă doriți să o gustați, este mai bine să folosiți o linguriță.

Comentarii. Nu atenționați comesenii despre situații pe care aceștia nu le pot corecta. De exemplu, puteți să-i spuneți sau să-i comunicați interlocutorului într-un mod discret că are un nasture descheiat, pătrunjel între dinți etc. Dar nu trebuie să-l atenționați despre dresuri rupte sau coafura nearanjată, nu-l va ajuta cu nimic acest lucru.

Aperitive: Nu se pun mai multe aperitive de același fel pe o singură farfurie, ci doar una din fiecare fel. Acestea se mănâncă cu mâna. Farfuria se ține doar cu mâna stângă. Aperitivele nu se doresc a fi un fel în sine, prin urmare mai mult de 4 tartine pe o farfurie este un exces.

Bufetul suedez. Nu se merge la bufet cu o farfurie din care ați mâncat deja, din motive de igienă. Din același motive, nu se recomandă să vorbiți lângă platourile de pe bufet, conversațiile este mai bine să aibă loc la câțiva pași de masă.

Bacșișul nu se dă în mână, ci cel mai bine este să lăsați banii pe masă și să-i mulțumiți chelnerului.