De când se îmbracă ființa umană? Ce ne spun … păduchii despre primele haine purtate de omul cavernelor

6

Există foarte puține dovezi directe, palpabile, despre hainele preistorice, dat fiind că blana, pielea și alte materiale organice nu se conservă de obicei mai mult de 100.000 de ani.

Într-un sit arheologic Germania s-au descoperit unele dintre cele mai vechi dovezi ale utilizării hainelor. Anume, arheologii au identificat urme de tăieturi pe o labă de urs de cavernă, vechi de circa 300.000 de ani, ceea ce indică faptul că animalele erau jupuite încă de pe atunci pentru blana lor.

Indiciile descoperite în Schöningen, în nordul Germaniei, sunt valoroase deoarece, deși omul peșterilor este reprezentat în cultura populară ca fiind înveșmântat în blană și piei de animal, în realitate avem foarte puține dovezi palpabile și elemente din care să aflăm modul în care primii oameni se îmbrăcau și supraviețuiau iernilor aspre.

„Studiul este semnificativ deoarece știm relativ puține despre modul în care oamenii din trecut  se protejau de intemperii”, a arătat autorul studiului, Ivo Verheijen, doctorand la Universitatea Tübingen din Germania. „Din această perioadă timpurie, există doar o mână de situri care prezintă dovezi ale jupuirii urșilor, Schöningen oferind cea mai completă imagine”.

Situl arheologic de la Schöningen este o adevărată mină de aur pentru arheologi. Aici s-au descoperit, de asemenea, cele mai vechi arme din lemn cunoscute: nouă sulițe destinate a fi aruncate, o lance și două bastoane, tot pentru de aruncare, care au fost create și folosite pentru a ucide prada în urmă cu 300.000 de ani.

Urșii de cavernă erau animale de mari dimensiuni, cam cât urșii polari din zilele noastre, și au trăit pe Pământ până în urmă cu circa 25.000 de ani. Blana acestor animale era potrivită pentru confecționarea hainelor sau așternuturilor, după cum aflăm din studiul publicat în Journal Of Human Evolution.

Obiectele vestimentare constau, probabil, din piei de animale îmbinate fără vreo croială elaborată, pur și simplu înfășurate în jurul corpului. Abia mult mai târziu, în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, au apărut unelte pentru cusut, ace care se puteau folosi pentru a elabora haine mai complicate.

O altă dovadă privind momentele cele mai timpurii în care ființa umană s-a îmbrăcat ne-a fost oferită de păduchi. Studiile genetice asupra acestor mici insecte au demonstrat faptul că păduchii de haine au evoluat separat de strămoșii lor, păduchii de cap, cu cel puțin 83.000 de ani în urmă, cu posibilitatea ca această deviere să fi avut loc chiar cu 170.000 de ani în urmă, aceasta arătând că oamenii purtau haine înainte de migrațiile majore din Africa.