Demența poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos? Iată 7 recomandări de la un cercetător în neuroștiințe

5

În fiecare an apar aproape 10 milioane de cazuri noi de demență în întreaga lume. Actualmente, există peste 55 de milioane de oameni care suferă de această boală. Deși se crede că demența este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii, în realitate stilul de viață este de o importanță crucială, având un impact mai mare decât îl au genele asupra riscului de îmbolnăvire a creierului, aflăm de la dr. Marc Milstein, expert în neuroștiințe.

Aceasta este o veste bună, deoarece, cu oarecare disciplină, putem să ne menținem creierul în formă mai mult timp. Iată 7 reguli împărtășite de Dr. Milstein, care ne vor ajuta:

  1. Atenție la tensiune și la colesterol!

Tensiunea arterială și colesterolul trebuie menținute sub control. Cu timpul, hipertensiunea slăbește inima.

  1. Zahărul, dușmanul dulce

Zahărul face viața dulce, dar pe termen lung el trebuie consumat cu prudență. Alimentele bogate în zahăr deteriorează țesuturile și vasele de sânge.

  1. Somnul, prieten bun

Somnul are un rol crucial în sănătatea creierului. Fă tot posibilul să ai un somn de calitate. S-a demonstrat că persoanele cu apnee de somn netratată riscă să sufere de pierderi de memorie cu 10 ani mai devreme decât în mod obișnuit.

  1. Alimente-minune

Alimentele-aliat nu trebuie să lipsească de pe masă. O dietă care să ajute creierul trebuie să includă peștele gras, nucile și legumele crucifere.

  1. Mai puține țigări

Fumatul, în schimb, este un mare dușman. Chiar și fumatul pasiv trebuie evitat. Riscul de demență pentru fumători este cu 30% mai mare.

  1. Socializează!

Începând din preajma vârstei de 60 de ani, conexiunile sociale ale omului și participarea sa cu regularitate la evenimente sociale reduc riscul pierderii memoriei, arată studiile.

  1. „Gimnastica” creierului

Omul, cât trăiește, învață. Sau așa ar trebui pentru a exersa creierul și a crea cât mai multe conexiuni, ceea ce mărește șansele de a-ți îmbunătăți memoria. Așadar, învață permanent lucruri noi.