Detectarea bateriilor din echipamentele electronice pentru reciclat, realizată de către o companie românească cu ajutorul inteligenței artificiale

13

Bateriile conținute de echipamentele electronice pot provoca explozii și incendii în cadrul procesului de reciclare. O soluție tehnologică inteligentă pentru reducerea riscurilor în industria de reciclare a echipamentelor electronice va fi folosită de către o companie din România din industria de reciclare: bateriile încorporate în aceste electronice, surse posibile de incendii, vor fi detectate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Compania românească GreenWEEE International, lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), face parte din consorțiul GRINNER, constituit dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte țări din Europa, provenind din organizații de cercetare și industrii, sub conducerea LYNQ, o companie specializată în producție de software.

Tehnologia dezvoltată de Proiectul GRINNER, lansat pe 1 septembrie 2022, propune o metodă de detectare a bateriilor cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). Aceasta utilizează date furnizate de detectoare cu raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de DEEE-uri pe instalațiile de reciclare. De asemenea, un sistem robotizat completează soluția GRINNER, printr-o operațiune automată de preluare și plasare în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații.

Acest lucru este necesar deoarece anumite tipuri de baterii care se găsesc în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH), atunci când sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii.

„Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii”, aflăm de la Directorul General GreenWEEE, Marius Costache.

Anumite electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, cum ar fi țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț, conțin astfel de baterii și sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri, fiind astfel un potențial pericol pentru instalațiile de reciclare și pentru personalul care deservește aceste instalații.