Încărcătorul unic USB-C, obligatoriu din 2024, conform unei legi a Uniunii Europene

6

Legea UE care prevede ca toate dispozitivele electronice comercializate pe piața unică să fie prevăzute cu un singur tip de încărcător, de tip USB-C, a fost lansată marți, 4 octombrie în acest an. Producătorii vor avea la dispoziţie doi ani pentru a implementa această directivă, care va deveni obligatorie abia la finalul anului 2024.

Într-o primă fază, Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte ca aceasta să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ea va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Apoi, țările Uniunii vor avea la dispoziție 12 luni pentru a transpune normele în legislațiile naționale respective, și încă 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noua lege nu se va aplica produselor care au fost scoase pe piață înainte de data aplicării.

După cum declară raportorul UE, scopul acestei noi legi este de „a face viaţa mai uşoară consumatorilor”, dar şi de a diminua cantitatea de deşeuri tehnologice generate în UE, respectiv de telefoane mobile, tablete, cărţi electronice, camere digitale, console video şi căşti.

În prezent este folosit un sistem în care îşi împart terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), în urma unui acord voluntar din 2009. Cu acest sistem se generează o cantitate de reziduuri electronice de până la 11.000 tone pe an, conform estimărilor Comisiei Europene.

Unul dintre obiectivele avute în vedere de această lege este de a reduce această cifră, consumatorii putând să achiziționeze noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să cumpere şi un încărcător în plus de fiecare dată. Astfel, utilizatorii vor economisi până la 250 milioane euro anual. Un alt beneficiu al acestei măsuri este egalizarea vitezei pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, indiferent de încărcătorul care este folosit.

De un interval puțin mai lung beneficiază laptopurile, care trebuie să respecte un termen de maximum trei ani și jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică pe la mijlocul lui 2028 pentru a se alinia acestei cerințe.