„Kiss and ride”, sistemul care își propune să debaraseze traficul din fața școlilor

3

Cu toții cunoaștem coșmarul aglomerației de la 8 dimineața din fața școlilor. Sunt străzi întregi blocate de afluxul de părinți care-și aduc copiii cu mașina la școală, și care opresc doar câteva secunde pentru a-i debarca. Suficient pentru a se forma cozi interminabile și ambuteiaje, și chiar pentru ca alți șoferi să ocolească cu totul anumite cartiere, din septembrie și până în iunie.

Un nou sistem de îmbarcare şi debarcare a elevilor la şcoală, denumit „kiss and ride”, își propune să rezolve, măcar parțial, această problemă. Principiul este simplu: amenajarea unui culoar pe care mașinile să poată staționa câteva secunde în faţa şcolii, atât cât e necesar pentru ca un copil să urce sau să coboare, fără ca șoferii să fie nevoiți să caute locuri de parcare sau să profite de „coloana” de ambuteiaj.

Astfel, două primării de sector din București au convertit străzile din faţa şcolilor în străzi cu sens unic, unde mașinile pot opri câteva secunde pentru ca elevii să aibă timp să coboare, deoarece sunt numeroase situațiile în care cei mici pot ajunge doar cu maşina la școală.

De exemplu, pe Aleea Parva Nr. 3, în Sectorul 6 al capitalei, un sector de stradă a devenit cu sens unic, iar una dintre benzile acestui sector este dedicată părinților care-și aduc și-și iau copiii de la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”.

Găsirea unei astfel de soluții este, de altfel, solicitată de câțiva ani de directoarea Școlii Gimnaziale „Sfântul Andrei”, prin adrese scrise către primărie.

Se pare că scopul a fost, măcar parțial, atins. Bucureștenii care locuiesc în zonă spun că dimineața, la ora de vârf, cea la care copiii sunt aduși la școală, nu se mai aud claxoane de la mașinile părinților nervoși că nu găsesc loc de parcare, sau ale altor participanți la trafic, prinși în ambuteiaj. Așadar, Școala 279 este următoarea care va adopta un astfel de sistem, și se analizează posibilitatea altor zece şcoli din sector de a beneficia de această soluție.

De la Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, aflăm că metodologia Ministerului Educaţiei permite ca oricine îşi poate aduce copilul la orice școală, cu o simplă viză de flotant. În București, vin copii chiar și din Chiajna, Bragadiru, Domneşti, Clinceni, Ciorogârla, și trebuia găsită o soluție, pentru că oamenii oricum își înscriu copiii la școală și oricum vin cu maşina.

Prima primărie de sector care a implementat sistemul de tip „kiss and ride” a fost primăria Sectoriului 2, la Şcoala Gimnazială 58. În schimb, la Cluj-Napoca, a fost găsită soluția transportului pentru elevi, care funcționează din 2017. Autobuzele şcolare aduc la școală elevii din clasele primare, din municipiu, dar şi pe cei din localităţile Floreşti şi Gilău, și în fiecare autobuz este un poliţist care gestionează îmbarcarea şi debarcarea elevilor, inclusiv până aceștia ajung în curtea şcolii.