Legea care permite firmelor de contabilitate și consultanță fiscală să continue să plătească impozit pe venitul microîntreprinderii, promulgată

13

Această lege, promulgată de președinte și publicată marți, 20 decembrie 2022, în Monitorul Oficial, permite microîntreprinderilor românești din sfera contabilității sau consultanței fiscale să rămâne și din anul 2023 încolo la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii.

Este vorba despre Legea nr. 370/2022 pentru aprobarea și modificarea mult-discutatei ordonanțe 16/2022, prin care Codul fiscal a suferit o serie întreagă de schimbări, lege care a modificat, la rândul ei, ordonanța simplă dată de Guvern.

Astfel, începând cu anul următor, microîntreprinderile care au realizat venituri din consultanță și/sau management trec de la impozit de 1% pe venitul microîntreprinderii la impozit pe profit de 16%. Excepție fac veniturile din consultanță fiscală corespunzătoare codului CAEN: 6920-«Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal» – în proporţie de peste 80% din veniturile totale.

Textul legii prevede de asemenea următoarele: „Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzatoare codului CAEN: 6920- «Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal», în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu”.

Guvernul trecuse, inițial, toate microîntreprinderile de contabilitate și consultanță fiscală de la impozit de 1% pe venit la 16% pe profit, conform ordonanței 16/2022, însă, prin această lege, firmele cu această activitate au fost lăsate în sfera micro.

Printre schimbările aduse de Ordonanța 16/2022 se numără și scăderea plafonului de încadrare la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la venituri 1 milion de euro la 500.000 de euro, însă, conform legii 370, vor fi luate în calcul veniturile pe anul 2023. Această ordonanță mai prevede, de asemenea, ca microîntreprinderile fără angajați să treacă la impozit pe profit de 16% începând cu anul 2023.