Nucleul Pământului s-a oprit din rotație și va porni invers. Un fenomen mai frecvent decât ne închipuim

11

Centrul Terrei s-a oprit în loc. Motiv de panică? Deloc! Nucleul planetei noastre tocmai s-a oprit din mișcarea lui de rotație și se pregătește s-o pornească în sens invers, un fenomen care se petrece destul de des (ce înseamnă des la scară geologică) și nu provoacă cataclisme. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost la începutul anilor `70, o perioadă când nu s-a înregistrat niciun eveniment … planetar.

De această dată, descoperirea a fost făcută de geologii de la Universitatea din Beijing, plecând de la o serie de analize geologice realizate între anii 1967 și 1995 de o echipă de cercetători chinezi și americani, iar studiul lor a fost publicat în prestigioasa revistă Nature.

Pe scurt, aceste cercetări inițiale au arătat că între undele seismice repetate există anumite diferențe, care sunt determinate de modul în care undele străbat scoarța terestră, și sunt influențate tocmai de rotația nucleului terestru. Or, diferențe de acest fel nu au mai fost înregistrate din 2009, și în acest caz se poate trage concluzia că nucleul Pământului s-a oprit din mișcarea sa de rotație.

Nu se cunosc cauzele și mecanismele acestui fenomen, dar, după calculele oamenilor de știință, există o ciclicitate a fenomenului cam de 60-70 de ani, și în același timp există o ciclicitate similară aplicabilă și la durata unei zile și oscilațiile câmpului magnetic, toate acestea sugerând faptul că astfel de fenomene se află într-o strânsă interconexiune.

Departe de a cauza catastrofele și apocalipsele din filme (poate doar să provoace oarecare derută printre anumite specii de păsări și pești, datorită oscilațiilor câmpului magnetic), aceste modificări sunt, dimpotrivă, o binefacere pentru știință, ele ajutând cercetătorii din domeniu să descifreze resorturile din interiorul planetei noastre pe care până acum le-am înțeles prea puțin.