Numărul tinerilor care părăsesc România s-a dublat. De ce pleacă tinerii români din România?

331

Numărul tinerilor care părăsesc definitiv România a crescut în ultimii zece ani, iar tot mai mulți tineri români nu au încredere în conducerea României.

Un studiu recent folosind date de la Institutul Național de Statistică din România, de la Comisia Europeană (Eurostat) și de la proiectul de cercetare sociologică Barometrul Tinerilor din România 2022 arată că peste 60% dintre tinerii români cred că țara lor se îndreaptă pe un drum greșit. și nu aveți încredere în guvern, parlament sau președinție. Mai mult decât atât, numărul tinerilor care emigrează definitiv din România aproape sa dublat în ultimii zece ani.

Potrivit studiului, aproximativ 16% din populația României, sau 3.039.883 de tineri (15-29 de ani), locuia în România la 1 ianuarie 2021. România scade sub media UE27 (16,3%), în ciuda faptului că are unul dintre cele mai mari proporții de tineri din UE în ceea ce privește numărul absolut.

Motivul scăderii drastice a populației tinere a României de 1,2 milioane ar fi emigrația masivă din ultimii zece ani. Creșterea naturală, care a scăzut și ea în acest moment și a atins un minim istoric în timpul epidemiei de COVID-19, ar putea fi o altă posibilă explicație.

Relațiile tinerilor cu societatea în care trăiesc creează preocupări cu privire la direcția viitoare: doar 64% dintre tineri cred că România se mișcă în direcția greșită, în timp ce 35 cred contrariul. Mai mult, au un nivel superficial de încredere în trei dintre cele mai importante instituții pentru progresul societății: Parlamentul, Guvernul și Președinția.

De ce pleacă tinerii români din România?
Explicația acestui fenomen are diverse răspunsuri cu cauze similare. În primul rând, România este o țară în care ofertele și oportunitățile nu sunt pe toate drumurile. Guvernul României nu îi ajută și nu îi sprijină pe tineri. Comparând România cu alte țări din UE, guvernul român nu face strictul minim. Pe lângă asta, România are cea mai mare rată de deprivare materială cu numărul tinerilor pentru că nu sunt sprijiniți, mai ales când vine vorba de intrarea în câmpul muncii.

Mulți tineri români caută oportunități educaționale pe care sistemul din România nu le poate oferi, deoarece este considerat depășit și prost adaptat nevoilor actuale, așa că aplică la universitățile din străinătate. În urma studiilor, ei aleg reședința permanentă în străinătate.

Peisajul se repetă de-a lungul anilor. Populația rezidentă a României a scăzut cu aproape 100.000 de persoane în 2019, iar acum numărul s-a dublat. Curios cum acest lucru nu ridică semne de îngrijorare, fiind un flux continuu de emigranți, care duce la numeroase alte probleme grave pentru o Românie cu viitor fără tineri.