Oamenii, „văzuți prin pereți” cu ajutorul semnalelor WiFi

4

Progres, sau încălcarea confidențialității? Oamenii de știință lucrează la noi tehnologii de detectare a oamenilor „prin pereți”, și, ca în cazul multor invenții și tehnologii noi, rămâne de văzut dacă acesta vor fi folosite pentru scopuri bune, sau pentru îngrădirea libertăților omului, ca sisteme „big brother”.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat un procedeu care folosește doar semnalele emise de routerele WiFi pentru a realiza o captare tridimensională a formelor și mișcărilor corpului uman într-o cameră.

Acest lucru se realizează prin analizarea fazei și amplitudinii semnalelor WiFi, care permite detectarea oamenilor și a poziției acestora prin pereți, cu ajutorul DensePose, un sistem care cartografiază toți pixelii de pe suprafața unui corp uman dintr-o fotografie. Studiul, care și-a propus să „vadă” oamenii fără a utiliza camere de termoviziune sau tehnologia LiDAR, a durat ani de zile.

O altă echipă de cercetare de la MIT a elaborat, în 2013, o metodă prin care se ajunge la același rezultat, de a „vedea” oamenii prin pereți, folosind semnalele telefonului mobil, iar în 2018, o altă echipă MIT a detectat oamenii din altă cameră cu ajutorul WiFi.

După cum declară oamenii de știință, este probabil ca semnalele WiFi să poată „servi ca un înlocuitor omniprezent” pentru camerele RGB normale, atunci când se urmărește „detectarea” oamenilor într-o cameră. Folosirea semnalele WiFi rezolvă problema unor dezavantaje, cum ar fi iluminatul slab, care în prezent reprezintă obstacole pentru obiectivele camerelor obișnuite.

Cercetătorii privesc aceste noi tehnologii ca pe un pas înainte în protejarea drepturilor de confidențialitate printr-o tehnologie fiabilă de monitorizare. Ei au declarat că „în plus, protejează intimitatea persoanelor și echipamentul necesar poate fi cumpărat la un preț rezonabil. De fapt, majoritatea gospodăriilor din țările dezvoltate au deja WiFi acasă, iar această tehnologie poate fi folosită pentru a monitoriza bunăstarea persoanelor în vârstă sau doar pentru a identifica comportamente suspecte într-o casă.”

Nu se poate anticipa însă ce ar putea fi privit drept „comportament suspect”, dar dacă această tehnologie va ajunge pe piață, ne putem imagina că detectarea umană activată prin WiFi s-ar răspândi pe scară largă, pentru a ne ajuta să monitorizăm persoanele vulnerabile, sau, cine știe, ca încă o formă de intruziune în viața noastră privată.