Organ nou, descoperit din întâmplare în corpul uman. Unde se află și la ce folosește

14

Corpul uman rămâne încă un mister pentru om, și oricât am crede că i-am deslușit secretele după secole întregi de cercetări, iată că mereu știința face noi descoperiri, într-un loc atât de la îndemână pentru om: propriul său corp. De curând a fost descoperit un nou organ, și aceasta din pură întâmplare.

Ultima dată când a fost descoperit un organ a fost în 2018, când cercetătorii au identificat cel mai mare organ din corp, constând din saci interconectați umpluți cu lichid care străbat structurile de colagen și elastină din zonele de sub piele și între alte organe și țesuturi din corpul nostru.

Dar în anul 2020, în cursul studierii unor tipuri de cancer, oncologii de la Institutul de Cancer din Țările de Jos au descoperit un nou organ. În cursul cercetărilor făcute asupra pacienților cu cancer de cap și gât, au folosit o tehnologie nouă, eficientă în urmărirea răspândirii cancerului de prostată în corp. Tehnologia, o tomografie computerizată pe bază de emisie de pozitroni, cu scanări cu liganzi antigen de membrană specifici de prostată (PSMA PET/CT), se bazează pe injectarea pacienților cu glucoză radioactivă înainte de scanare, ceea ce face ca evidențiază tumorile prin strălucire.

Astfel, echipa a observat, în timp ce scana un pacient, că două zone ale capului acestuia s-au luminat. Continuând scanarea, au determinat că aceeași zonă se lumina și la ceilalți pacienți. Toate persoanele scanate în cursul studiului, în număr de 100, prezentau acea arie luminoasă în zona capului!

Noul organ descoperit este un set de glande salivare, predominant glande mucoase cu canale de drenare multiple, amplasate în partea din spate a nazofaringelui, după cum și-au descris cercetătorii descoperirea în revista Radiotherapy and Oncology,

„Oamenii au trei seturi de glande salivare mari, dar nu acolo. Din câte știam, singurele glande salivare sau mucoase din nazofaringe sunt microscopic mici și până la 1000 sunt răspândite uniform în toată mucoasa. Așa că, imaginați-vă surpriza noastră când le-am găsit”, a declarat autorul studiului, Wouter Vogel.

Descoperirea a fost confirmată și prin studii ulterioare desfășurate pe cadavre împreună cu o echipă de la Amsterdam UMC. Cel mai nou organ descoperit a fost denumit „glande tubare”, după locul unde este așezat. Aceste glande ar putea fi sursa unor complicații la pacienții care sunt supuși terapiei cu radiații, inclusiv disfagie (probleme la înghițire), prin urmare evitarea acestei zone pe viitor ar putea ajuta oncologii să prevină potențialele complicații.

„Radioterapia poate afecta glandele salivare, ceea ce poate duce la complicații. Pacienții pot avea probleme cu mâncarea, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o adevărată povară”, aflăm de la Vogel.

Analizele  recente realizate pe 723 de pacienți supuși unui tratament cu radiații în această zonă au arătat că numărul de complicații experimentate de pacienți după terapie era direct proporțional cu cantitatea de radiații livrate în zona care conține glandele tubare, ceea ce face ca descoperirea să fie de un real folos în medicină pe viitor.