Patru scriitori români, nominalizați în cadrul festivalului internațional de literatură „Festival du Premier Roman de Chambéry”

18

Evenimentul de literatură „Festival du Premier Roman de Chambéry” reunește din 1987 sub umbrela sa scriitori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli şi români. Explorarea lumilor scriitorilor invitați de către public este susținută în cadrul acestui festival prin spectacole, expoziţii, întâlniri, dezbateri.

Juriile festivalului aleg câte un autor debutant din literaturile contemporane franceze, engleze, germane, italiene, spaniole şi române. Cei şase autori europeni sunt invitați în Chambéry unde au ocazia să-şi cunoască cititorii şi publicul. 15 autori se află pe pe lista lungă de preselecţie, și laureatul pentru cea de-a 36-a ediţie a Festival du Premier Roman de Chambéry va fi selectat dintre aceștia şi va fi anunţat în martie 2023.

Patru autori români, și anume Ilinca Mănescu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu şi Liviu Ornea, sunt înscriși pe această lista lungă de preselecţie a celei de-a 36-a ediţii a Festival du Premier Roman de Chambéry. Aceasta va avea loc în Franţa în perioada 11 – 14 mai 2023, după cum aflăm dintr-un comunicat al Editurii Editura Nemira.

Romanele n’autor selectate pentru lectură în vederea ediţiei de anul viitor a festivalului sunt „Copiii Ecosistemului”, de Ilinca Mănescu, „Micile plăceri ale morţii”, de Goran Mrakić, „Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu, şi „Viaţa ca o glumă proastă”, de Liviu Ornea. Colecția n’autor este colecția de literatură română a editurii Nemira care înfățișează, în n moduri, lumea în care trăim, aflată în permanentă schimbare.

Romanul „Copiii Ecosistemului”, de Ilinca Mănescu, este prezentat astfel: „Copywriter la Agenţia de Publicitate a Pluricelularei 451, misiunea Norei e să promoveze un implant cu gena luminiscenţei, creat de Ecosistemul Autonom, cu scop aparent estetic. Pe măsură ce noi informaţii despre implant şi efectele sale ies la iveală, pe fundalul divizării societăţii în luxili şi non-luxili, tânăra se confruntă cu întunericul din ea şi din jurul ei”.

Romanul de debut al lui Goran Mrakić, „Micile plăceri ale morţii”, surprinde o imagine de ansamblu a spiritului, atmosferei şi mentalității unui sfârşit de epocă dintr-un sat bănăţean: Variaş. Acest univers aproape dispărut este reînviat în nenumăratele poveşti adunate în interiorul cărţii, prin anecdotele, snoavele, poantele şi istoriile personale, precum și cele din folclorul local, prin reflexivitate, diversitate, o doză de nostalgie şi o tușă de empatie.

„Nino-nino. Agitaţie. Timişoara. Sâmbătă. Un grup restrâns de oameni. Ciprian, un bărbat de 40 de ani, realizează brusc că nu se mai poate preface: trebuie să-şi accepte boala. Însă drumul până în acest moment, departe de un final, a fost sinuos. Iar protagonistul-narator ne întoarce în timp, ne poartă, criză cu criză, răzvrătire cu răzvrătire, poantă cu poantă, prin viaţa sa, pentru a ne arăta cum poate fi parcursă călătoria cu un diagnostic incurabil”, aceasta este prezentarea romanului „Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu.

Primul roman al lui Liviu Ornea, „Viaţa ca o glumă proastă”, este înfățișat în prezentarea de mai jos: „Din timpul serviciului militar obligatoriu şi până la retragerea voită din viaţa profesională şi socială, călcăm pe urmele lui Paul, protagonistul romanului de faţă, urme lăsate atât în propria geografie interioară, cât şi în cea a apropiaţilor – familie, prieteni, partenere – şi a colaboratorilor. Tragem cu urechea la conversaţiile sale sau ale celor din jurul lui, îl însoţim în călătorii, parcurgem jurnale şi e-mailuri, îi scotocim în gânduri vreme de mai bine de treizeci de ani. O reconstrucţie minuţioasă, în fond, a unei vieţi care are toate premisele pentru succes, dar care îl ratează conştient şi magistral”.

De-a lungul timpului, printre autorii debutanți invitați la acest festival s-au numărat și Mathias Énard, David Foenkinos, Michel Houellebecq, Amélie Nothomb.