Peste un sfert din speciile de pe Pământ vor dispărea până la sfârșitul acestui secol

7

Ne-am obișnuit să știm că, pe Pământ, există foarte multe specii de plante și animale, o mare diversitate cu o mulțime de conexiuni de natură alimentară între ele. Însă această stare de fapt este pe cale să se schimbe definitiv.

În cadrul unui studiu, oamenii de știință au folosit unul dintre cele mai puternice supercomputere din Europa pentru procesarea datelor folosite. Rezultatele au conturat un scenariu sumbru: tot mai multe specii de animale și plante vor dispărea curând.

Studiul, realizat de un cercetător al Comisiei Europene și de un profesor din Australia, a pus sub lupă impactul pe care-l au schimbările climatice asupra speciilor de plante și animale. Datele au fost procesate cu ajutorul unui supercomputer, care a arătat că, până în anul 2050 vor dispărea 10% dintre toate speciile de plante și animale, iar până la sfârșitul acestui secol vor dispărea 27% dintre vertebrate. Deci, în următorii 75 de ani vom asista la dispariția a peste un sfert din animalele de pe Terra.

Supercomputerul a facilitat derularea unor simulări privind 33.000 de specii care s-ar putea dispersa și adapta. Cu ajutorul acestor simulări s-a evaluat impactul interacțiunilor ecologice asupra numărului de specii pe cale de dispariție. interacțiunilor ecologice la numărul de specii pe cale de dispariție.

Simulările au măsurat, la anumite intervale lunare, răspunsul unor specii, pe o perioadă cuprinsă 2020 și 2100, revelând un declin rapid al diversității între 2020 și 2050. Rezultatele, care au fost publicate în Science Advances, arată că următoarele câteva decade sunt cruciale pentru viitorul biodiversității.

Utilizarea supercomputerului a facilitat oamenilor de știință să genereze „Pământuri virtuale”, în care viața plantelor și animalelor evoluează în directă legătură cu clima, cu utilizarea terenurilor și cu alte plante și animale. S-a evidențiat un efect de reacție în lanț, datorită căruia distrugerea biodiversității se amplifică cu până la 184%, demonstrând o subestimare gravă a crizei actuale climatice, după cum se arată în studiu.

Bineînțeles, pierderea animalelor nu este singurul lucru care se va întâmpla, datorită interconectării tuturor speciilor în lanțul trofic. Cele mai pesimiste simulări au sugerat că până la jumătate din conexiunile din rețelele alimentare dintre specii pot dispărea. Cu cât speciile ar fi mai mari, cu atât s-ar afla mai sus în lanțul trofic și, prin urmare, cu atât mai vulnerabile la efectele provocate de dispariții.

„Dacă practicienii din domeniul conservării nu încep rapid să includă în planificarea lor complexitatea interacțiunilor ecologice și rolul lor în procesele de dispariție, evitarea crizei actuale a biodiversității va deveni un obiectiv imposibil de atins”, ne avertizează cercetătorii.