Peștera Movile din România, o altă planetă aflată sub pământ

6

Peștera Movile, din zona Mangaliei, este un loc unic pe Terra, cu un ecosistem vechi de 200 milioane de ani complet separat de restul lumii. Cercetătorii de la NASA sunt de părere că acest ecosistem ar supraviețui chiar în cazul unui atac nuclear de mari proporții.

Faptul care face ca acest ecosistem să fie atât de deosebit este acela că el nu depinde de energia solară pentru a exista. Locul este complet izolat de mediul exterior și funcționează autonom față de viața de suprafață, și ar continua să existe și în absența soarelui, ceea a făcut ca Peștera Movile să fie cea mai importantă descoperire speologică din ultimul secol.

„Dacă cumva viața pe Pământ ar fi nimicită, Doamne ferește, ecosistemul ar putea să existe, pentru că el nu depinde de ceea ce se întâmplă la suprafață. Asta a fost interesant și asta a susținut proiectul cu americanii, pentru că asta cumva, de exemplu viața pe Marte ar putea să existe, dar nu acolo unde o căutăm noi, ci în peșterile vulcanice”, aflăm de la Cristian Lașcu, geolog.

În această peșteră se găsește singurul ecosistem din lume bazat doar pe chemosinteză. După cum declară și un localnic: „E singurul loc din lume în care viața nu se bazează pe compușii carbonului, ci pe compușii sulfului, din cauza asta fiind unică în lume. Este betonată ca să nu se altereze mediul ăla.” Iar Larry Lemke, cercetător la NASA, a asemănat condițiile de viață din peștera Movile cu cele care ar fi existat pe Marte în epoci în care planeta era mai caldă.

Fotosinteza nu este posibilă în peștera Movile, datorită absenței totale a luminii. Însă microorganismele de aici s-au adaptat și folosesc energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat pentru a-și procura resursele de viață. Această populație de microorganisme a servit, la rândul ei, ca sursă de hrană pentru celelalte animale cu care conviețuiesc în peșteră.

Fauna care populează acest loc este, și ea unică, cuprinzând specii rarisime pe Terra și chiar numeroase specii necunoscute oamenilor de știință până acum. Apa este prezentă în peșteră, sub forma unui mic lac cu apă sulfuroasă și a unor încăperi mici care sunt parțial inundate, unde viețuiesc numeroase nevertebrate adaptate acestui mod de viață parcă venit din altă lume. Este vorba de creaturi mici, păianjeni, miriapode, scorpioni de apă dulce, izopode, viermi, lipitori, toate foarte rare.

Printre descoperirile făcute în peștera Movile se numără, de exemplu, un miriapod de aproximativ 10 centimetri lungime, a cărui mușcătură este veninoasă. Toate animalele care viețuiesc în peșteră sunt depigmentate și nu au ochi. În schimb, ele percep mediul cu ajutorul unor antene, și prezintă și alte caracteristici de adaptare la viața cavernicolă.

Numărul de specii noi descoperit în această peșteră o face comparabilă, din acest punct de vedere, doar cu peștera Mammoth din America, care însă are 550 de km, în comparație cu peștera Movile, care găzduiește, în doar 200 metri, o faună care nu are nimic asemănător în România, cu caracter meridional, de climă caldă.

Descoperirea a avut loc în urmă cu 27 de ani, cu ocazia prospectării terenului în vederea stabilirii unui loc adecvat pentru construirea unei termocentrale. Peștera Movile și lumea sa uimitoare a zguduit lumea academică, ecourile descoperirii extinzându-se și în rândul publicului larg și ajungând chiar subiectul unui film, The Cave, care a fost produs în anul 2005.

Potențialul științific al peșterii este departe de a fi epuizat. Cercetările continuă și, cu siguranță, vor exista noi descoperiri în această altă planetă de pe planeta noastră.