Plata salariilor în numerar ar putea fi interzisă prin lege. Toți salariații vor fi obligați să aibă cont bancar

43

Operațiunile cu numerar ale companiilor din România ar putea fi semnificativ reduse în viitor, conform unui proiect de lege adoptat miercuri la Senat și care va fi trimis la Camera Deputaților, pentru votul decisiv. Astfel, salariile nu vor mai putea fi plătite în numerar, iar comercianții vor avea obligația de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Modalitatea de plată în numerar pentru salarii va fi interzisă pe viitor, și va trebui obligatoriu înlocuită cu altă modalitate. În condițiile actuale, aceste plăți se pot face prin intermediul băncilor, dar soluția înlocuitoare nu a fost precizată. Prin urmare, nu este exclus ca în viitor să apară și alte modalități larg răspândite de transfer al drepturilor salariale fără numerar.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se precizează în textul legii.

Totuși, vor exista două excepții prevăzute de lege, și anume: pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (acele persoane cu un venit lunar maxim de 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). Aceste excepții vor putea fi aplicate la cerere.

În prezent, angajații își pot primi salariile fie prin virament în conturile lor bancare, fie prin numerar.

O a doua prevedere importantă ar impune tuturor comercianților obligația de a pune la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. În prezent, aceasta s-ar putea aplica prin acceptarea plății cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sa juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se specifică în documentul propus. Prin urmare, aplicabilitatea legii s-ar extinde atât asupra societăților, cât și a persoanelor fizice autorizate sau a întreprinderilor individuale ori familiale.

Propunerea de lege nu prevede în mod expres categoria de entități avută în vedere, și anume comercianții, acest lucru este ușor de dedus: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

Actualmente, doar comercianții care au afaceri anuale de peste 50.000 de euro trebuie să accepte plățile cu cardul, însă din 2023 vor fi vizați de această obligație comercianții care au încasări în numerar de peste 50.000 de lei.

Proiectul de lege nu este, încă, aplicabil. El mai trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.