Populația lumii, deja în declin. Numărul pământenilor va începe să scadă după anul 2070

7

„Opt miliarde de cetățeni pe pământ! Curând n-o să mai încăpem pe planetă!” Oare așa să fie?

Se pare că momentele acestea sunt numărate, pentru că prea departe nu o să mai mergem. Pe la circa 10,4 miliarde de locuitori vom atinge apogeul, însă apoi va începe scăderea ca număr al populației Terrei. Tot mai multe țări publică date oficiale care arată o reducere a natalității, ba chiar o reducere semnificativă a numărului de locuitori.

Natalitatea rasei umane este afectată de un număr de factori, printre care creșterea costurilor, lipsa de siguranță, modificările climatice, numărul în creștere al femeilor care intră în câmpul muncii, copii făcuți la vârste tot mai înaintate. De exemplu, China a anunțat o scădere a numărului de locuitori pentru prima dată în ultimii 60 de ani, drept pentru care va fi depășită chiar în acest an de India în ceea ce privește numărul de locuitori.

China nu este singura țară asiatică în această situație, mai sunt și altele care se așteaptă la scăderi similare. Cât despre Europa, ea este lider global, iar în topul scăderii demografice sunt România, Grecia, Polonia, Portugalia și Italia. Datele furnizate de ONU arată că numărul locuitorilor planetei va continua să scadă simțitor în următoarele decenii.

Pe rând, țările lumii vor cunoaște acest declin. Încă din 2030, Rusia, Germania, Coreea de Sud și Spania vor resimți acest trend, iar până în 2050 vor fi urmate de Franța, Thailanda, India, Turcia, Marea Britanie sau Sri Lanka. Până în anul 2100, se estimează că populația Chinei va ajunge la jumătate, ajungând la aproximativ 771 milioane de locuitori.

Cercetătorii dau vina pe scăderea ratei fertilității în  aproape toate țările (183 din 195) până în 2100. „Rata de fertilitate a fost de 2,1% în anii 1970. Astăzi este 1% sau jumătate. Această curbă va atinge zero procente între 2065 și 2070, apoi populația va începe să scadă”, aflăm de la demograful francez Herve Le Bras.

Lucrurile stau diferit numai în Africa. Natalitatea cunoaște o creștere semnificativă în continentul negru. Până în anul 2100 se anticipează că 38% din populația planetei va fi de origine africană. Astfel, după anul 2100 se pare că întreaga populație globală va fi în scădere, excepție făcând tot Africa. Populația africană este de așteptat să crească exponențial.