Prelungirea compensării prețului la carburanți și încetarea „înghețării” angajărilor la stat, două măsuri ale Guvernului, cu viitor încă incert

14

În absența unor decizii în acest sens ale Executivului, două măsuri vor expira la sfârșitul acestui an. Acestea sunt suspendarea angajărilor la stat și compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a comunicat cele decise până acum la Palatul Victoria în privința acestor măsuri.

Acesta a declarat că „Măsura suspendării angajărilor la stat își încetează efectele la sfârșitul anului. Decizia privind măsura compensării prețului carburanților este în analiză și urmează a fi comunicată”. Cele două măsuri vor expira la sfârșitul acestui an, dacă nu se iau alte decizii.

Prima dintre măsuri a fost luată pe 16 iunie 2022, când, prin ordonanță de urgență, Guvernul a aprobat suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

În data de 29 septembrie 2022, Guvernul a adoptat a doua măsură, prin care a decis tot prin Ordonanță de urgență să prelungească măsura de compensare cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină până la sfârșitul acestui an. Această măsură a fost aplicată inițial pe 1 iulie în acest an pe o perioadă de 3 luni, ulterior fiind prelungită până la sfârșitul acestui an.

Conform informațiilor Peco-online.ro, prețul mediu la data de 20 decembrie pentru un litru de motorină standard era de 7,23 de lei, iar pentru un litru de benzină standard plăteam în medie 6,09 lei.

„În cazul motorinei standard, pretul mediu al unui litru s-a diminuat cu 14.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi (marți, 20 decembrie – n.r) cu 60.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul benzinei standard, prețul mediu al unui litru a scăzut cu 15.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 55.0 lei mai puțin decât in urma cu 30 de zile.” aflăm pe Peco-Online.ro.

Prețul unui litru de motorină standard este actualmente sub 8 lei, iar în cazul benzinei, prețul unui litru este e în jur de 6 lei.

Ambele măsuri sunt de mare interes pentru public, prin urmare așteptăm cu nerăbdare să vedem ce decizie va lua Executivul în această săptămână în care urmează să mai aibă loc cel puțin o ședință de Guvern înainte de sfârșitul anului.