Sisteme inovatoare de colectare a deșeurilor din ape, instalate pe 5 râuri din România

20

Începând de anul acesta, cinci dintre cele mai importante râuri din România beneficiază de o soluție inovatoare de curățare a apelor, constând din sisteme plutitoare pentru captarea deșeurilor care plutesc pe apă.

Inițiativa, aparținând unui cunoscut brand de apă minerală din România, în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și dezvoltată cu sprijinul organizației non-guvernamentale CSR Nest, a constat dintr-o campanie națională de curățare a râurilor derulată în 2022.  Campania s-a desfășurat etapizat și a avut în vizor, în faza pilot a proiectului, râurile Ialomița și Dâmbovița, pe care, în primăvara acestui an, au fost instalate două dispozitive inovatoare de colectare.

Aceste sisteme plutitoare, cunoscute sub denumirea de Litter Trap, sunt capabile să capteze deșeurile de la suprafața apei până la adâncimea de un metru sub apă. Dispozitivele de tip Litter Trap sunt la rândul lor realizate din material plastic colectat din ape și reciclat ulterior.

Cea de-a doua etapă a avut în vedere implicarea consumatorilor în acest proiect, printr-o campanie de votare a râurilor care necesită cel mai mult intervenții concrete în vederea curățării lor. Astfel, inițiativa va contribui și la formarea unei comunități responsabile față de mediu.

Consumatorii au votat râurile Argeș, Jiu și Mureș, și astfel, în luna noiembrie, s-a finalizat etapa a doua a campaniei, odată cu instalarea unor dispozitive Log Boom pe aceste râuri. Sistemele de curățare de tip Log Boom reprezintă o soluție simplificată și adaptată la specificul geografic și hidrologic (debit, lățime, adâncime, rezistența malurilor etc.) al râurilor respective, astfel încât dispozitivele să opereze în condiții optime și la capacitate maximă. Log Boom este construit dintr-o barieră stabilă și rezistentă montată la suprafața apei, compusă din două brațe plutitoare construite din material HDPE, care nu permit deșeurilor să plutească mai departe pe râu .

Atât capcanele plutitoare Litter Trap, cât și sistemele de tip Log Boom sunt prietenoase cu mediul înconjurător, nu afectează flora și fauna sălbatică, sunt funcționale și colectează, chiar în acest moment, zeci de deșeuri, care sunt ulterior trimise la stația de sortare și apoi la fabricile de reciclare.

Probabil că această inițiativă va fi extinsă în viitor, însă, dincolo de amplasarea unor dispozitive de colectare a deșeurilor, fiecare dintre noi trebuie să adopte un comportament responsabil față de mediu și să-și însușească principiile colectării separate, pentru a avea o natură curată.