Șomerii din România, mai mulți bărbați decât femei. Care ar fi explicația

12

La începutul tranziției, adică în primii ani după Revoluție, raportul dintre șomajul masculin și cel feminin erau de un bărbat șomer la două femei șomere. Însă în preajma anilor 2000, lucrurile s-au inversat și numărul bărbaților șomeri l-a depășit considerabil pe cel al femeilor. În Europa există câteva țări, printre care și Marea Britanie, care cunosc o situație asemănătoare, dar în majoritatea celorlalte state proporția este inversă, spun specialiștii .

Nu există o explicație asupra căreia sociologii să fi căzut de acord, care să lămurească acest fenomen. Unii dau vina pe numărul ridicat al femeilor casnice care nu sunt incluse în definiția șomajului, așa cum este ea acceptată de Biroul Internațional al Muncii.

Cercetătorul Cătălin Ghinăraru are altă părere: „În anii 2000 s-a întâmplat cu adevărat ceva important în economia României. S-a modificat într-un mod structural întreaga piață a muncii. Până atunci, bărbații români lucrau în siderurgie sau în domeniul mineritului, iar aceste ramuri fie s-au desființat fie s-au restructurat. Prin urmare, foarte multe locuri de muncă ce solicitau muncă preponderent masculină au dispărut ca urmare a restructurărilor industriale. Acele locuri de muncă au dispărut și nu vor mai apărea de acum încolo”.

Iată cum dispariția unor întregi sectoare economice care necesitau forță de muncă majoritar din rândul bărbaților ar mai putea fi o cauză pentru șomajul ridicat în rândul populației masculine.

În același timp, au s-au dezvoltat alte ramuri și servicii, care au oferit ocupații preponderent populației de sex feminin, aflăm de la același cercetător: „Pe de altă parte au apărut foarte multe locuri de muncă în sectoare destinate populației feminine: mă refer la comerț, domeniul medical ș.a.m.d. În plus, trebuie să ținem cont că numărul șomerilor din România s-a redus mult în ultimii 20 de ani. Oamenii fie au plecat în străinătate fie au migrat intern și și-au găsit o ocupație. Cert este că numeric, șomerii sunt relativ puțini la noi. Trebuie luat și asta în calcul”, explică specialistul român.

Se pare că această dinamică pe piața forței de muncă depinde, până la urmă, în mare măsură de tipul de economie al țării respective. ”În UK și în alte 3-4 țări întâlnim această situație în care șomajul masculin îl depășește pe cel feminin. Dar în majoritatea statelor europene lucrurile stau invers. Totul depinde de structura economiei. Dacă piața muncii e mai deschisă serviciilor, acolo unde femeile ajung mai ușor, bărbații șomeri vor fi mai numeroși. Unde industria domină, șomerii vor fi majoritari în rândul femeilor”, spun experții UE.