Te „vede” cum te simți. Dispozitivul care monitorizează emoțiile persoanelor vulnerabile psihic

10

Creatorul Emobot, Antony Perzo, îl numește „…un termometru emoțional”. Emoțiile umane constituie unul dintre cele mai recente domenii de aplicare a inteligenței artificiale (AI) și Emobot, cu un aspect prietenos de difuzor sau de sculptură minimalistă, sau chiar de jucărie, valorifică acest lucru prin realizarea unei „monitorizări emoționale continui”, folosindu-se de o camere și de microfoane. După cum a explicat Antony Perzo, algoritmii folosiți de Emobot sunt capabili să „analizeze microexpresiile faciale” care reflectă emoțiile umane, acestea nefiind altceva decât o oglindă a „stării noastre psihologice și psihiatrice”.

Directorul tehnic al companiei franceze Emobot declară că robotul poate detecta tulburările de natură psihiatrică la vârstnici. El este amplasat undeva în încăpere, pe o piesă de mobilă, de unde monitorizează permanent expresiile faciale ale persoanelor din cameră, maniera de mișcare și tonul vocii persoanei, sesizând astfel orice schimbări alarmante de comportament care să indice crize de depresie sau anxietate, și putând evita astfel spitalizările de urgență și alte incidente.

Printre utilizările pentru care a fost conceput Emobot este și aceea de a face posibilă ajustarea tratamentelor și terapiilor fără a fi necesară o vizită la psihiatru, în timp util și sporind gradul de siguranță și confort. Aparatul a fost deja testat în aziluri de bătrâni și în case particulare.

Inteligența artificială, cu capacitatea ei da a colecta și procesa volume mari de date în timp real, este folosită de mult timp în domeniul sănătății pentru a stabili o serie întreagă de diagnostice și a efectua numeroase teste, de la detectarea cancerelor la analize de urină.

Prin invenția lor, Antony Perzo și ceilalți trei co-fondatori ai Emobot doresc să abordeze o problemă care devine din ce în ce mai serioasă în zilele noastre, îmbătrânirea prematură a omului și însingurarea sa din ce în ce mai accentuată, și să ofere o soluție la riscurile asociate cu singurătatea.