Un nou tip de frigider care folosește…sarea! Ideea unei tehnologii mai prietenoase cu mediul

11

Ce au în comun frigiderele și sarea? Aflăm de la doi cercetători de la Lawrence Berkely National Laboratory, din SUA. Aceștia au creat un nou tip de frigider care nu poluează ca tehnologia folosită în prezent, pornind de la un fenomen natural cunoscut: folosirea sării pentru a topi gheața de pe asfalt. Acest procedeu au dat lui Drew Lilley și Ravi Prasher ideea folosirii sării pentru a proiecta și a construi un nou tip de frigider. Creația lor a fost descrisă în revista Science.

Se știe de mulți ani că sarea presărată pe drumuri va ajuta la topirea gheții, dar fenomenul în sine este cunoscut de mai puțini dintre noi. Nu sarea este cea care, tehnic vorbind, topește gheața. Culoarea și consistența sa, în schimb, atrag căldura, determinând stratul imediat de gheață de sub ea să se topească. Sarea se va amesteca cu apa astfel generată, iar aceasta din urmă nu va îngheța din nou, pentru că sarea scade dramatic punctul de îngheț al acesteia.

Această parte a procesului a atras atenția cercetătorilor, care au bănuit că un proces similar ar putea duce la răcirea unui material doar prin simpla amestecare a acestuia cu sare de iodură de sodiu (NaI), datorită tranziției de fază.

Acest al doilea material, în cazul acestei invenții, a fost un solvent cu carbonat de etilenă (EC). Un alt fenomen remarcat în cursul cercetării a fost că răcirea în mod repetat a unui material răcește și mediul în care este ținut, și soluția pentru ca acest lucru să se întâmple era să îndepărteze sarea și apoi să o adauge din nou.

Cercetătorii au dat un nume acestui proces: „refrigerare ionocalorică” și, pentru a-i dovedi viabilitatea, au construit un frigider funcțional și, în plus, care nu emite substanțe poluante!

Astfel, au pornit de la o cutie, la care au montat un dispozitiv pentru amestecarea celor două ingrediente și un alt dispozitiv care face electrodializă pentru a îndepărta sarea.

Următorul pas a fost testarea aparatului rezultat, pentru a determina dacă poate menține temperatura din interiorul cutiei la o temperatură scăzută și constantă și, dacă da, gradul de eficiență în comparație cu alte dispozitive de refrigerare.

Rezultatul a fost unul promițător: acest nou tip de frigider reușește să mențină o temperatură scăzută, este cam la fel de eficient ca tehnica de refrigerare deja existentă pe piață. Dezavantajul principal ar fi acela că durează destul de mult până când soluția amestecată se răcește. Dar marele avantaj al acestei noi idei este că dispozitivul nu emite hidrofluorocarburi sau alți poluanți.