Unii dinozauri se hrăneau cu mamifere. Prima dovadă descoperită

13

Este primul caz cunoscut în paleontologie al unui mamifer mâncat de un dinozaur. Această descoperire este anunțată de cercetătorii din Marea Britanie, care au publicat studiul lor în Journal of Vertebrate Paleontology, afirmând că este „prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer”.
Mamiferul este o noutate, din moment ce, până acum, mai fuseseră descoperite păsări, șopârle și pești mâncați de dinozauri. Se pare că „rudele noastre străvechi au constituit o masă pentru dinozaurii flămânzi”. Astfel, paleontologi din Marea Britanie au studiat fosilele vechi de circa 120 de milioane de ani ale Microraptorului – un mic dinozaur cu pene. În cutia toracică a acestuia a fost descoperit un picior de animal.

„Este atât de rar să găseşti bucati de alimente în interiorul dinozaurilor, aşa că fiecare exemplu este cu adevărat important, deoarece oferă dovada directă a ceea ce ei mâncau”, a declarat conducătorul studiului, dr. David Hone, de la Universitatea Queen Mary din Londra.  Acesta a mai afirmat că „Deşi acest mamifer cu siguranţă nu a fost un strămoş uman, putem privi astfel înapoi la unele dintre rudele noastre străvechi care au constituit o masă pentru dinozaurii flămânzi. Acest studiu prezintă o imagine a unui moment fascinant în timp – prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer – chiar dacă nu e la fel de înspăimântător ca ceva din Jurassic Park”.

Cine este Microraptorul? Este un dinozaur mic care trăia în pădurile străvechi de pe teritoriul Chinei actuale, în urmă cu 125-113 milioane de ani. Microraptorul se deplasa pe cele două picioare, însă se presupune că unele specii ar fi fost capabile să execute un zbor ghidat. Era de dimensiunea unei ciori sau a unei feline mici și se pare că zbura din copac în copac pentru a vâna animale mici.

Această specie de dinozaur a fost descrisă pentru prima dată în anul 2000, însă oamenii de știință de la acea vreme nu au observat rămăşiţele unui alt animal în interiorul dinozaurului. Analiza detaliată a arătat că prada era un mamifer de dimensiunea unui şoarece, o creatură terestră și, probabil, slabă ca și căţărător.

Bineînțeles că s-au găsit, în stomacul altor specimene de Microraptor, rămășite conservate din hrana sa, dar până acum aceste rămăşiţele proveneau de la păsări, șopârle, pești, niciodată însă de la un mamifer.