„Venus” de Piatra Neamț, descoperire arheologică deosebit de rară, confirmată la nivel internațional. Cea mai veche sculptură din piatră descoperită în România

21

Venus de Piatra Neamț, așa cum este denumită statueta, a fost descoperită în anul 2019 într-un sit paleolitic de lângă Piatra Neamț. Această sculptură paleolitică a fost prima de acest fel descoperită vreodată în România și, în același timp, prima statuetă antropomorfă găsită întreagă în Europa după peste 100 de ani.

Statueta este sculptată din gresie și are o dimensiune de aproximativ 10 centimetri. Are o deosebită valoare arheologică, păstrând diverse urme de prelucrare, și este cea mai veche sculptură în piatră descoperită până acum în România, cu o vechime de aproximativ 17.200 de ani.

Unul dintre elementele de originalitate pe care îl prezintă este dat de tiparul adâncit al brațelor, care ar putea fi o dovadă că aceasta ar fi putut fi purtată ca ornament sau ca obiect ritualic.

O statuetă asemănătoare, din piatră, descoperită întreagă, a fost descoperită ultima dată acum peste 100 de ani, în 1908 în Austria. Este vorba despre celebra Venus de Willendorf.

„Venus” de Piatra Neamț este în prezent expusă la Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

„După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf, Austria, considerată în prezent simbol național în această țară, noua descoperire de la Piatra-Neamț contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului paleolitic național și mondial cu un obiect de artă remarcabil. O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra-Neamț este buna conservare a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră, descoperite până în prezent, au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară”, aflăm de la echipa de arheologi.

De la descoperirea ei, sculptura botezată „Venus de Piatra Neamț” a fost supusă mai multor analize de specialitate, în urma cărora autenticitatea sa a fost confirmată de mai mulți experți din afara țării. Randall White, profesor de antropologie la Universitatea din New York și unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din lume, care de-a lungul timpului a demascat mai multe falsuri, este unul dintre autorii studiului publicat în revista franceză de specialitate L’Anthropologie în care sunt prezentate metodele prin care s-a stabilit autenticitatea statuetei.

De asemenea Patrick Paillet, expert preistorician în cadrul Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris și unul dintre cei mai importanți experți în artă paleolitică din Franța, a catalogat statueta de la Piatra Neamț ca pe o sculptură care, prin formele sale „hipersexualizate”, cu forme rubensiene, se încadrează în tiparul „familiei artistice a figurinelor antropomorfe denumite Venus gravettiene”. Statueta reprezintă unul dintre ultimele elemente reprezentantive ale culturii paleolitice gravettiene din estul Europei, acolo unde această cultură materială a fost înlocuită de așa numitul Epigravettian.