Waze și drumurile „cu cazier”. Aplicația te va alerta când te apropii de un drum cu accidente frecvente

6

„Dacă știam câte accidente s-au produs în curba aceasta, sigur încetineam!” Nu-i așa că ar fi folositor să fii avertizat când te apropii de un astfel de drum, care are un istoric „negru”?

Probabil așa au gândit și cei de la Waze. Celebra aplicație de trafic testează în versiunea beta o nouă funcție. Aceasta are în vedere să avertizeze șoferii atunci când intră pe un drum unde au avut loc frecvent accidente, pentru ca aceștia să-și ajusteze conduita de conducere. Compania speră astfel să reducă incidența evenimentelor rutiere.

Atenționarea se va face pe două căi. În primul rând va exista o alertă, dar, pentru a nu-i incomoda prea mult pe șoferi, aceasta va fi emisă o singură dată pentru o stradă. De asemenea, pentru drumurile circulate frecvent de utilizatorul respectiv nu vor exista notificări, considerându-se că șoferul le cunoaște deja.

În al doilea rând, Waze va colora în roșu drumurile cu accidente frecvente, pentru a fi vizibile și când nu este emisă alerta. Și aceasta, deoarece utilizatorii aplicației vor putea opta pentru dezactivarea completă a alertelor, dacă nu doresc să beneficieze de acestea.

Noua funcționalitate a aplicației Waze va folosi datele istorice provenite din rapoartele trimise chiar de utilizatori cu privire la accidentele rutiere. Drumurile „roșii” vor fi chiar cele unde utilizatorii au raportat multe accidente de-a lungul timpului.

Aplicația de navigație Waze, de origine israeliană, a fost achiziționată de Google încă din 2013, însă până acum aceasta a operat ca o aplicație separată de restul serviciilor Google. Waze și Google Maps au a funcționat în continuare și s-au dezvoltat în paralel, fiecare aducând caracteristici specifice pentru a satisface cât mai mulți clienți. Însă se pare că Google are în vedere o combinare a echipelor care lucrează la servicii similare, deși afirmă că va păstra Waze ca un serviciu independent.

În lipsa unor măsuri mai ferme luate de autorități, noua alertă Waze, deși utilă, nu va fi însă și suficientă pentru evitarea accidentelor grave. „ … dincolo de facilitățile unei aplicații sau de alte modalități de avertizare ale zonelor cu risc ridicat de accidente rutiere, cred că cele mai eficiente măsuri sunt cele de ordin administrativ, de infrastructură și de disciplinare în trafic.”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

„Șoferul român știe care este viteza legală, știe că urmează o curbă periculoasă, știe că depășește ilegal, și cu toate acestea o face. Educația s-a dovedit ineficientă. Sancțiunile, de asemenea, deoarece conducătorii auto continuă să încalce regulile cu privire la circulația pe drumurile publice”, a mai afirmat expertul.