WhatsApp, acum și fără conexiune la internet! Actualizarea prin care mesageria funcționează și cu internetul oprit

9

O nouă actualizare majoră lansată de WhatsApp permite acum utilizatorilor să comunice și atunci când nu au conexiune la internet. Această funcție a fost lansată, după declarațiile date de WhatsApp, ca reacție la problema creată de închiderile sau blocările de reţele de internet la nivel mondial. Aceste blocări, instituite de unele guverne, „neagă drepturile omului şi împiedică oamenii să primească ajutor urgent”, au declarat purtătorii de cuvânt ai companiei.

WhasApp a decis să adauge această funcție „în cazul în care aceste închideri continuă”, deși a precizat că „dorinţa sa pentru 2023 este ca aceste închideri de internet să nu aibă loc niciodată”.

Noua funcție este integrată în setările WhatsApp și se va servi de serverele proxy, prin care utilizatorii vor putea să se conecteze la internet, doar prin simpla introducere a numelui serverului proxy respectiv.

Serverele proxy acționează sub forma unor portaluri alternative între utilizator şi internet, în cazul în care orice alte metodele obișnuite de conectare şi servere au fost blocate sau întrerupte. Serverul proxy oferă conexiunea la internet necesară între un utilizator şi website-ul sau serviciul pe care doreşte să îl acceseze.

Conform precizărilor WhatsApp, multe servere proxy au fost înființate de voluntari şi organizaţii din întreaga lume pentru a ajuta oamenii „să comunice liber”. Compania va oferi și îndrumări acestor creatori de servere privind modul în care pot configura un proxy pentru a-i ajuta pe alţii, încurajând astfel comunitatea globală să sprijine comunicarea liberă între oameni. „Conectarea prin proxy menţine acelaşi nivel ridicat de confidenţialitate şi securitate pe care îl oferă WhatsApp”, a specificat WhatsApp.

„Mesajele personale vor fi în continuare protejate prin criptare end-to-end – asigurându-vă că acestea rămân între dumneavoastră şi persoana cu care comunicaţi şi nu sunt vizibile pentru nimeni între timp, nici pentru serverele proxy, nici pentru WhatsApp, nici pentru Meta. Dorinţa noastră pentru anul 2023 este ca aceste închideri de internet să nu aibă loc niciodată”.

„Întreruperile precum cele pe care le-am văzut în Iran timp de luni întregi neagă drepturile omului şi îi împiedică pe oameni să primească ajutor urgent. Deşi, în cazul în care aceste închideri continuă, sperăm ca această soluţie să ajute oamenii oriunde este nevoie de o comunicare sigură şi fiabilă”, au mai adăugat cei de la WhatsApp.

Funcţia este în prezent disponibilă în meniul de setări pentru utilizatorii care au instalată cea mai recentă versiune a aplicaţiei. Pentru a te conecta la un server proxy, intri în setările WhatsApp, apoi în Storage and Data, apoi în Proxy. Apoi mergi la Use Proxy și introduci adresa, și în sfârșit apeși butonul Save pentru a te conecta. Dacă ai avut succes, vei avea o bifă. Dacă încercarea ta de conectare nu a avut succes, probabil proxy-ul respectiv este blocat, și atunci poți încerca cu o altă adresă de proxy.